Krivična istraga protiv Blattera u Švicarskoj

Švicarski državni tužitelj pokrenuo je krivični postupak protiv predsjednika Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) Seppa Blattera zbog sumnji da je zloupotrijebio ovlasti na čelu svjetske kuće nogometa.

Vlasti su u petak navele kako je odlazeći šef FIFA-e ispitan zbog sumnji na krivično djelo.

Iz FIFA-e su otkazali planiranu konferenciju za novinare na kojoj se trebao u petak pojaviti Blatter i nisu ponudili nikakvo objašnjenje, samo nekoliko sati prije nego je objavljeno pokretanje krivičnog postupka.

Blatter je trebao odgovarati na pitanja stranih medija u sjedištu FIFA-e nakon dvodnevnog sastanka Izvršnog odbora.

Federalni ured Švicarske objavio je kako je Blatter ispitan nakon što je vodio sastanak.

Potpredsjednik FIFA-e Michel Platini je bio ispitan kao svjedok zbog „nelojalne isplate“ dva miliona švicarskih franaka (2,05 miliona dolara) koje je dobio od Blattera februara 2011. godine, navode švicarske vlasti, a prenosi agencija AP.

Veza sa Warnerom

Prvi čovjek svjetskog nogometa se tereti da je otuđio sredstva iz fondova i zloupotrijebio svoje dužnosti na mjestu šefa FIFA-e, navodi agencija AFP.

„Postoji sumnja da je Joseph Blatter također zloupotrijebio svoje povjereničke dužnosti u FIFA-i, u vezi sa ugovorom sa Nogometnom unijom Kariba“, navodi se u saopćenju švicarskog državnog tužitelja.

Novinar Al Jazeere Lee Wellings javlja kako su informacije koje su objavile švicarske vlasti povezane sa postupcima u slučaju koji se vodi protiv bivšeg potpredsjednika FIFA-e Jacka Warnera koga traži Interpol zbog korupcije.

„Jack Warner, bivši potpredsjednik FIFA-e, spominje se kao optuženi za potpisivanje ugovora koji nisu bili korisni za FIFA-u ili joj nisu bili u interesu 2005. godine“, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije