SAD: Bokserka želi u ring sa hidžabom

Hidžab različito tretiraju svjetske asocijacije pojedinih sportova (AP)

Vijeće američko-islamskih odnosa (CAIR), najveća muslimanska organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama koja se bori za zaštitu ljudskih prava, pozvala je Američku asocijaciju amaterskog i olimpijskog boksa (USA Boxing) i Olimpijski komitet SAD-a (USOC) da dozvole djevojčici iz Minnesote, koja nosi hidžab, da se ovog petka takmiči sa maramom na glavi.

Kako stoji u saopćenju CAIR-a, 15-godišnja Amaiya Zafar iz grada Oakdale želi se prvi put takmičiti na turniru koji organizira USA Boxing u Duluthu u Minnesoti.

Želi ući u ring noseći hidžab (zajedno sa zaštitnom kacigom koja se nosi u ovakvim takmičenjima), te pokrivenih ruku i nogu, ali joj je rečeno da takva odjeća krši pravila Međunarodne bokserske federacije (AIBA).

U pismu koje je direktor komunikacija CAIR-a Ibrahim Hooper poslao USA Boxingu, USOC-u i AIBA-i navodi se:

„Veoma je važno da sportistima svih vjera i porijekla bude dozvoljeno takmičenje, a da i dalje prate principe svoje vjere. Nošenje skromne odjeće ni na koji način ne daje prednost u takmičenju niti je sigurnosni problem za muslimansku takmičarku ili njene protivnike.“

„Amaiyi Zafar je rečeno da je zabrana njenog načina odijevanja porijeklom iz politike AIBA-e o odijevanju takmičara i takmičarki.“

‘Diskriminatorska pravila’

„Zastarjela i diskriminatorska pravila ne bi trebala biti ispred ustavnih garancija vjerske slobode. Ovaj problem se najbolje može riješiti saradnjom sa Amaiyom Zafar i njenom porodicom kako bi se došlo do obostrano zadovoljavajućeg rješenja koje ispunjava legitimna prava i zahtjeve svih strana i koje joj dozvoljava da se ovog petka takmiči u Duluthu.“

Prošle godine je CAIR pozdravio odluku Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) da ukine zabranu nošenja marama, odnosno hidžaba za košarkašice.

Također, ta organizacija ističe kako je Odbor Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) za međunarodni nogomet priznao prava nogometašica da nose hidžabe i nogometaša Sikha da nose turbane.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO