Barca žrtva eventualne nezavisne Katalonije

Katalonski lideri obećali su da će proglasiti nezavisnost u roku od 18 mjeseci ukoliko dobiju izbore (EPA)
Katalonski lideri obećali su da će proglasiti nezavisnost u roku od 18 mjeseci ukoliko dobiju izbore (EPA)

Čelnik španske profesionalne nogometne lige Javier Tebas upozorio je u ponedjeljak da aktuelni šampion Barcelona neće moći igrati u Primeri ukoliko Katalonci uspiju u namjeri i proglase nezavisnost te pokrajine.

“Zakon o sportu vrlo je jasan: jedini nešpanski takmičari su klubovi iz Andore, male komšijske kneževine. Ukoliko se Katalonija odvoji od Španije, kao što su nacionalisti obećali da će učiniti ako pobijede na nedjeljnim regionalnim izborima, Primera bi bila bez katalonskih klubova”, rekao je Tebas španskoj televiziji.

Pored Barcelone i njenih nogometnih, košarkaških i rukometnih timova, eventualno isključenje iz španskih sportskih takmičenja podrazumijevalo bi se i za drugi veliki klub iz tog grada, Espanol.

Katalonski lideri obećali su da će proglasiti nezavisnost u roku od 18 mjeseci ukoliko dobiju izbore, zakazane za 27. septembar.

Izbori kao plebiscit

Ankete pokazuju da mogu osvojiti većinu u regionalnom Parlamentu.

Predsjednik Katalonije Artur Mas ranije je raspisao regionalne izbore, koje smatra plebiscitom o nezavisnosti te regije, koja sve više zabrinjava špansku Vladu.

Pristalice nezavisnosti gledaju na prijevremene izbore zakazane za 27. septembar kao na bitku “na sve ili ništa”.

U slučaju pobjede obećavaju da će ta pokrajina na sjeverozapadu Španije s oko 7,5 miliona stanovnika biti nezavisna za 18 mjeseci.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO