Wilmots: Oprezni smo jer je BiH opasna ekipa

Piše: Emir Delić

Marc Wilmots je kao neiskusan trener 2012. godine dobio u ruke neizbrušeni dragulj – belgijsku reprezentaciju. Prethodno je tri godine bio asistent dvojici selektora, Dicku Advocaatu i Georgesu Leekensu.

Nekako s njegovim preuzimanjem ekipe u nju su počeli navirati strašni talenti, a Belgija će postati jedna od najjačih nogometnih sila u Evropi kojoj, ipak, nedostaje titula da bi ozvaničila individualnu igračku superiornost u odnosu na druge jake evropske ekipe.

Wilmots je vodio Belgiju na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a sada se kroz kvalifikacije za EURO 2016 želi domoći Francuske i tamo ostvariti san svih prethodnih generacija i uzeti titulu prvaka Evrope.

S obzirom na to sa kakvom moćnom ekipom raspolaže, to mu ne bi trebao biti problem. Ipak, jeste.

U četvrtak igra sa Bosnom i Hercegovinom, ekipom koja ima pozitivan skor u utakmicama sa popularnim “Crvenim đavolima”. U prethodnih pet utakmica, BiH je jednom izgubila (26.marta 2005. u Briselu je bilo 4:1), a pobijedila tri puta i jednom odigrala neriješeno.

Belgijanci najviše pamte bosanskohercegovački uragan i svoje ljubimce na koljenima u Genku, na Crystal Areni 28. marta 2009. godine, kada su Ćirini “Zmajevi” iznenadili favorita i slavili sa 4:2.

Pohvale svima, Džeki najviše

Kao svaki pragmatičan trener, Wilmots se ne obazire na prošlost, već živi u sadašnjosti. A, trenutno, stanje je takvo da Hazard, De Bruyne, Nainggolan, Kompany, Fellaini, Benteke, Lukaku i ostali asovi, više nego ikad imaju ulogu favorita u utakmici sa BiH.

Wilmots je jako oprezan uoči ove utakmice i smatra da je BiH jako opasna ekipa.

“Pjanić je strašan igrač, Lulić izvrstan na jednom krilu, a sada je BiH dobila i drugo krilo, jer se pojavio Višća. Ako nešto zapne, onda je tu Džeko – jedan od najboljih svjetskih napadača. Potpuno je jasno zašto sam oprezan i zbog čega nikako ne prihvatam ulogu favorita” rekao je Wilmots.

Kapiten Vincent Kompany, nekadašnji saigrač Edina Džeke u Manchester Cityju, jako poštuje bh.napadača.

“Edin je moj dobar prijatelj. Jedan je od najboljih napadača na svijetu. Ima sve – lijevu, desnu nogu, sjajan je u igri glavom, brz i jak. Ne vidim slabu stranu kod njega. Dosta dobro ga poznajem, igrali smo jedan protiv drugog toliko puta na treninzima i sigurno da i on mene zna. Jedva čekam da počne utakmica i nadam se da ću se ja radovati na kraju”, kazao je Kompany.

Izvor: Al Jazeera