UEFA odbila žalbu HNS-a

Hrvatska je kažnjena jer je prema UEFA-i prekršila članak 14. Disciplinskog pravilnika koji se odnosi na rasističko ponašanje (Pixsell)

Komisija za žalbe Evropskog nogometnog saveza (UEFA) odbila je žalbu Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) na kaznu po kojoj je Hrvatskoj oduzet jedan bod u kvalifikacijama za EURO 2016. godine u Francuskoj, te će sljedeće dvije domaće utakmice morati odigrati bez gledalaca zbog kukastog krsta iscrtanog na travnjaku poljudskog stadiona prije utakmice protiv Italije u junu.

Osim što je Hrvatskoj oduzet bod, te će morati još dvije utakmice igrati bez gledalaca, HNS je kažnjen i sa 100.000 eura.

Tu je kaznu odmjerila Etička komisija UEFA-e još u julu, a HNS je na tu odluku imao pravo žalbe, dok na ovu odluku te mogućnosti više nema.

Rasističko ponašanje

Hrvatska je kažnjena jer je prema mišljenju tijela UEFA-e prekršila članka 14. Disciplinskog pravilnika koji se odnosi na rasističko ponašanje.

Dva kola prije kraja kvalifikacija za odlazak na EURO 2016. u Francuskoj Hrvatska u grupi H zauzima treće mjesto sa 14 bodova, četiri manje od vodeće Italije i dva manje od druge Norveške.

Do kraja kvalifikacija Hrvatska još 10. oktobra igra protiv Bugarske u Zagrebu, te tri dana kasnije gostuje na Malti.

Direktni plasman na EURO izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije iz grupe, a Hrvatska će u slučaju osvajanja svih šest bodova biti druga ukoliko Norveška ne svlada Italiju u Rimu 13. sljedećeg mjeseca.

Postoji mogućnost da Hrvatska sa dvije pobjede bude i najbolja trećeplasirana reprezentacija, te se također plasira na EURO, ali ukoliko ne bude najbolja treća onda će igrati u dodatnim kvalifikacijama u novembru.

HNS je negirao da je znao za kukasti krst.

Izvor: Agencije