Senzacija u Zagrebu: Dinamo savladao Arsenal

Nogometaši hrvatskog prvaka Dinama iz Zagreba večeras su, u prvom kolu Lige europskih prvaka, napravili iznenađenje i na svome Maksimiru sa 2:1 savladali engleskog Arsenala.

Golove za hrvatskog prvaka postigli su Alex Oxlade-Chamberlain (24-autogol) i Junior Fernandes (58), dok je strijelac za goste, koji su od 40. minute igrali bez isključenog Oliviera Girouda, bio Theo Walcott (79).

Bila je to prva pobjeda Dinama u Ligi prvaka nakon 16 godina. Posljednji put „Modri“ su u elitnom takmičenju „Starog kontinenta“ slavili 29. septembra 1999. protiv Sturma (3:0). Nakon te utakmice tim iz Zagreba je nanizao 15 susreta bez pobjede pri čemu je upisao čak 13 poraza.

U 24. minuti Dinamo je poveo autogolom Oxlade-Chamberlaina nakon prve prave napadačke akcije „Modrih“. Soudani je proigrao Pivarića koji se zavukao iza odbrane Arsenala i pucao iz blizine, a odbijenu loptu od golmana Ospine Oxlade-Chamberlain je nespretno ubacio u vlastitu mrežu. U 40. minuti Arsenal je ostao s igračem manje nakon što je Giroud napravio neoprezni prekršaj na Pintom, a kako je već imao žuti karton iz 23. minute, sudija mu je pokazao crveni karton.

U 58. minuti, Dinamov Machado je izveo korner, a na prvoj stativi Junior Fernandes glavom zakucava za 2:0.

U 64. minuti je očito iznervirani trener Arsenala Arsene Wenger napravio sve tri izmjene, no njegova ekipa se isprva nije uspijevala nametnuti sve do 79. minute kada je neoprezna Dinamova odbrana ostavila samog Walcotta, koji šalje loptu pored Eduarda i smanjuje na 2:1.

U drugom susretu grupe F, Bayern je slavio u Pireju protiv Olympiakosa 3:0. Dva gola je zabilježio Thomas Muller (52, 90+2 penal), a među strijelce se upisao i Mario Gotze (89). 

Roma i Barcelona su u italijanskoj prijestolnici podijelile plijen odigravši 1:1. Luis Suarez je pogodio za prednost gostiju iz Španije u 21. minuti na asistenciju Ivana Rakitića, da bi deset minuta kasnije Alessandro Florenzi sa velike udaljenosti matirao golmana Katalonaca Marca Ter Stegena.

Rezultati

GRUPA E: Bayer Leverkusen (Njemačka) – BATE Borisov (Bjelorusija) 4:1, Roma (Italija) – Barcelona (Španija) 1:1

GRUPA F: Dinamo Zagreb (Hrvatska) – Arsenal (Engleska) 2:1, Olympiakos (Grčka) – Bayern Minhen (Njemačka) 0:3

GRUPA G: Dinamo Kijev (Ukrajina) – Porto (Portugal) 2:2, Chelsea (Engleska) – Maccabi Tel Aviv (Izrael) 4:0

GRUPA H: Valencia (Španija) – Zenit (Rusija) 2:3, Gent (Belgija) – Lyon (Francuska) 1:1

Izvor: Al Jazeera i agencije