Ðoković: Navijači viču: ‘Roger!’, a ja čujem: ‘Nole!’

Novak Đoković: Uspio sam naučiti kako da koristim sve ono što sam već iskusio (EPA)

Američki mediji nastavljaju sa divljenjem pisati o najboljem teniseru svijeta Novaku Ðokoviću, koji je u finalu US Opena u nedjelju savladao ne samo po mnogima najboljeg igrača svih vremena Rogera Federera već i pravu vojsku od 23.000 navijača.

US Today, poslije epske pobjede Ðokovića, konstatira da je vrijeme da se otvori diskusija o tome ko je “broj jedan” svih vremena.

The New York Times također traga za “tajnim oružjem” Ðokovića i zaključuje da je riječ o njegovom umu.

‘Nervi to teško mogu podnijeti’

“Rasprodati Arthur Ashe stadion zdušno je navijao protiv Ðokovića, čak ga je ometao i prilikom servisa, sve s ciljem da se ‘pogura’ Federer preko ciljne crte”, konstatira NYT i prenosi riječi Ðokovića, koji je u intervjuu otkrio da je sve vrijeme ustvari “igrao igricu protiv samog sebe”.
“Kad god bi oni vikali: ‘Roger!’, ja bih to u svojoj glavi preveo kao: ‘Novak!’, kazao je Ðoković.

Američki list ocjenjuje da je Đoković protiv sebe imao jednu od najneprijateljskije raspoloženih publika u novijoj historiji Grand Slam finala.

“Kapa dolje pred Ðokovićem, koji se uspio nositi sa svim tim, jer, iskreno, nervi teško to mogu podnijeti“, priznao je Severin Lutji, jedan od trenera Federera.

NYT dalje navodi da je Ðoković vjerovatno kroz čitavu karijeru i teške uslove koje je imao morao razviti pravi odbrambeni arsenal.

Važan je karakter

“Ðoković mora da je razvio taj mehanizam kroz godine stalnih izazova – od djetinjstva, koje je proveo u Srbiji, koja je bila u ratnom okruženju, do ekonomskih nedaća i ranog odvajanja od roditelja, kada je sam morao tražiti mjesto pod suncem”, ističe autor u tekstu i zaključuje: “Pogledajte ko je ponovno osvojio tri od četiri Grand Slam titule ove sezone, izgubivši samo u finalu Roland Garrosa [Stanislas Wawrinka]. Pogledajte ko je sakupio rekordni broj 16.000 poena u kompjuterskom rankingu, najveći od kada se vrši ovakav način izračunavanja. Pogledajte ko je već osigurao mjesto broj jedan na listi na kraju sezone…”

“Uspeo sam da naučim kako da koristim sve ono što sam već iskusio. Mislim da je moj karakter važan, ali isto tako i sve ono što sam proživeo, što mi je dalo snagu da se nosim sa okruženjem kakvo je bilo one noći u New Yorku”, rekao je Ðoković.

Izvor: Agencije