Šef IAAF-a: Nismo bili nemarni u testiranju na doping

Sumnjivi su rezultati na doping i atletičara koji su osvajali odličja na najvećim sportskim natjecanjima (Reuters)
Sumnjivi su rezultati na doping i atletičara koji su osvajali odličja na najvećim sportskim natjecanjima (Reuters)

Predsjednik Međunarodne atletske federacije (IAAF) Lamine Diack odbacio je tvrdnje kako je njegova organizacija bila nemarna u provođenju testiranja na doping kao “smiješne”, dok istovremeno svjetska sportska tijela traže detaljne istrage o jučer objavljenim tvrdnjama o značajnom broju negativnih testova atletičara.

“To su tvrdnje, ali nema dokaza”, kazao je Diack. “Želimo ih ozbiljno istražiti, jer tvrditi da u atletici između 2001. i 2012. nismo provodili ozbiljan posao s doping testiranjima je smiješno”, dodao je.

U nedjelju su britanski Sunday Times i njemačka televizijska postaja ARD/WDR objavile da su od zviždača iz Međunarodne atletske federacije (IAAF) dobili uvid u 12.000 uzoraka od 5.000 atletičara dobivenima u razdoblju između 2001. i 2012, te kako imaju dokaze koji otkrivaju “izvanredan opseg varanja” na najvećim svjetskim natjecanjima.

Rusija ima najveći broj abnormalnih rezultata

Australski stručnjak za doping Robin Parisotto i još jedan znanstvenik, Michael Ashendon, zaključili su da je više od 800 atletičara imalo jedan ili više “abnormalni” rezultat.

Ti atletičari su osvojili 146 medalje na najvećim sportskim natjecanjima, olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima, uključujući 55 zlata, piše Sunday Times.

Rusija ima najveći broj abnormalnih rezultata, čak 415, a slijede je Ukrajina, Maroko, Španjolska, Kenija, Turska i druge, prenosi Hina.

IAAF također napominje da se tvrdnje objavljene u Sunday Timesu i na ARD/WDR-u temelje na povjerljivim informacijama dobivenima bez odobrenja. Iako nije izravno komentirao sporne tvrdnje potpredsjednik IAAF-a Sergej Bubka je istaknuo kako Međunarodna atletska federacija “ima nultu toleranciju” na doping.

“Mi se nećemo prestati boriti. Ako je potrebno da promijenimo pravila, to ćemo i učiniti”, kazao je Bubka.

Iako tvrdnje navode da sporni atletičari nisu “pali” na doping testu, nego da su njihovi testovi bili “abnormalni”, što ponekad može biti znak uzimanja nedopuštenih sredstava – skandal je ogroman posebno s obzirom na činjenicu da Svjetsko atletsko prvenstvo počinje 22. kolovoza u Pekingu. 

WADA ‘vrlo uznemirena’

Svjetska antidoping agencija (WADA) je objavila da “vrlo uznemirana” tim tvrdnjama prema kojima je upitna čak trećina atletskih medalja osvojenih na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima.

Američka antidoping agencija je zatražila “agresivnu istragu” kako bi se zaštitili čisti atletičari. Šef Američke antidoping agencije (USADA) Travis Tygart je izjavio kako nema informacija o tome da među  spornim rezultatima ima rezultata američkih atletičara. I Atletski savez Australije (AA) je pozdravio WADA-inu odluku da se istraže “alarmantne” tvrdnje.  

Tvrdnje da su značajan broj “abnormalnih” rezultata dali ruski atletičari ruski ministar sporta Vitalij Mutko je odbacio ističući kako one “nemaju ništa s Rusijom” te da predstavljaju borbu za moć prije izbora novog vodstva IAAF-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Nezavisna istraživačka komisija optužila je čelnike Svjetske biciklističke federacije, da su i oni bili upleteni u slučaj dopinga Lancea Armstronga, štiteći svoju najveću zvijezdu.

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO