Srebro za Blanku Vlašić na SP-u u Pekingu

Blanka Vlašić osvojila je srebrnu medalju u skoku u vis na Svjetskom atletskom prvenstvu u Pekingu, što je četvrta medalja za Splićanku sa svjetskih prvenstava, nakon zlata u Osaki 2007. i Berlinu 2009, te srebra u Daeguu 2011, a do nje je stigla preskočivši po prvi puta ove godine letvicu preko dva metra.

Vlašić je u finalu preskočila letvicu na visini od 2.01 metra, a istu su visinu preskočile i Ruskinje, zlatna Marija Kučina (22) i brončana Ana Čičerova (33).

Vlašić je u Peking stigla s najboljim rezultatom sezone od 1.97 metara, ali je u finalu pokazala kako je odluka da preskoči nastupe na mitinzima “Dijamantne lige” u Lausannei i Monte Carlu kako bi se pripremila za Peking bila ispravna.

Letvicu na visini od 1.99m i 2.01m Vlašić je svladala iz prvog pokušaja, baš kao i one na 1.88m, 1.95m i 1.97m, tako da joj je zlato “pobjeglo” na visini od 1.92m, kada je u prvom pokušaju letvicu rušila petama.

Vlašić je tako ponovila rezultat iz “Ptičjeg gnijezda” kojega je ostvarila na Olimpijskim igrama prije sedam godina. 

Tada je bila favoritkinja za pobjedu, ali je skok od 2.05m bio dovoljan za srebro iza Belgijanke Tije Hellebaut, a sada je došla kao prijetnja iz sjene i sjajnim nastupom osvojila još jednu medalju.

Druga medalja za Hrvatsku

Srebro Vlašić druga je medalja za Hrvatsku u Pekingu, nakon što je u utorak Sandra Perković (25) osvojila također srebro u bacanju diska.

Kučina je zlato zaslužila s novim ličnim rekordom, a sve je visine preskakala iz prvog pokušaja, te sada ima naslove svjetske prvakinje u visu i u dvorani i na otvorenom.

Za Čičerovu, olimpijsku pobjednicu iz Londona 2012, ovo je peta svjetska medalja, nakon zlata iz Daegua 2001, srebara iz Osake 2007. i Berlina 2009, te bronze iz Moskve 2013.

U finalu skoka uvis nastupila je i Ana Šimić (25), koja je s preskočenih 1.88m podijelila deveto mjesto. Šimić je iz prvog pokušaja savladala početnu visinu, ali je potom imala tri neuspješna pokušaja na 1.92m.

Blizu preskakanja Šimić je bila samo u drugom pokušaju, tada je rušila nogama, dok je u prvom pokušaju pala na letvicu, a treći je put samo protrčala ispod nje.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO