Makedonija može do drugog kruga, za početak

Glavna uzdanica makedonske reprezentacije će biti iskusni Vlado Ilievski (Getty Images)
Glavna uzdanica makedonske reprezentacije će biti iskusni Vlado Ilievski (Getty Images)

Piše: Mladen Obrenović

Dočekani su prije četiri godine kao pobjednici, iako su ostali bez medalje, a onda su prije dvije godine – kad se od njih očekivalo puno – sve razočarali. Makedonski košarkaši doista su bili ugodno iznenađenje Eurobasketa 2011, odigranog u Litvi, a za broncu im je tada nedostajalo malo sportske sreće.

Uoči novog izdanja Eurobasketa, koje im je donijelo pogodnost da igraju relativno blizu kuće – u Zagrebu, optimizam ponovno raste. Iako ih neće predvoditi Pero Antić, koji se, nakon dvije sezone u Atlanta Hawksima, odlučio vratiti u Europu i zaigrati za Fenerbahce, a prije mjesec dana ostali su i bez izbornika Aleksandra Džikića, s velikim nadama ispraćeni su na Eurobasket.

Makedoncima će u zagrebačkoj Areni protivnici biti favorizirana Grčka, potom Nizozemska, pa Hrvatska i Gruzija te, na kraju, Slovenija. Jasno je kako su im za prolaz i ispunjenje prvog cilja potrebne dvije pobjede, za koje se nadaju da će ih ostvariti protiv “sebi ravnih” Nizozemaca i Gruzijaca, no sve će zavisiti od priprema, forme i uigranosti ekipe koju će s klupe predvoditi novi izbornik Marjan Srbinovski.

Ključni igrači će im, nakon odustajanja Antića i bez Boa McCalebba, svakako biti bivši Cibonin bek Vlado Ilievski, iskusni Predrag Samardžiski i jedan drugi naturalizirani igrač Richard Hendrix. Uz njih, tu je još nekoliko igrača koji su nastupali na europskim prvenstvima, poput blizanaca Vojdana i Damjana Stojanovskog, ali i igračkih snaga koji su zajedno prošli sve mlađe selekcije.

Neigranje Antića – hendikep

Činjenicu da su ostali bez izbornika Džikića uoči priprema za Eurobasket kao problem vidi i Marin Dokuzovski, jedan od njegovih prethodnika, ujedno i čovjek koji je s klupe vodio Makedoniju od polufinala u Litvi. Smatra kako je Džikić jako puno uradio za makedonsku reprezentaciju i zato žali zbog njegovog odlaska. Veliki hendikep je, po njemu, i neigranje Antića, no Dokuzovski vjeruje u makedonske košarkaše.

“Svaki odlazak na Eurobasket je uspeh za nas, a posle onoga što smo uradili u Litvaniji, normalno je da su porasli apetiti svih, kako kod košarkaša, a pogotovo kod navijača. I danas ima dosta igrača koji su igrali na tom Eurobasketu, neko sa manjom i neko sa većom minutažom. Ipak, ovi igrači imaju dosta utakmica iza sebe i verujem da mogu dosta da urade za našu reprezentaciju”, kaže Dokuzovski.

Slično razmišlja i Todor Gečevski, jedan od igrača koji mu je bio uzdanica prije četiri godine i košarkaš koji drži rekord po broju utakmica (89) u dresu s makedonskim suncem.

“I za generaciju koja je 2011. godine otišla u Litvaniju govorilo se da je dobro samo da prođemo grupu, a onda smo imali malo sreće, malo više imali kvaliteta i došli smo tamo gde smo došli – do polufinala. Sad je isto. Očekuje se da prođu grupu, ali mislim da imaju dosta kvaliteta, jer nekoliko momaka igraju po jakim ligama, imaju iskustva, igraju dugo zajedno, svi su dobri momci i nadam se da imaju šanse za malo više”, smatra Gečevski.

Važno dobiti dvije utakmice

Kad su protivnici Makedonije u pitanju, i Dokuzovski i Gečevski ponavljaju kako je za prolaz u drugi krug najvažnije dobiti dvije utakmice. U tom smislu tipuju na pobjede protiv Nizozemske i Gruzije.

“Oni su kvalitetom slični nama i tu će odlučivati trenutna forma i psihološka priprema reprezentacije. Ako naši izdrže pritisak da moraju dobiti te dvije utakmice, imaju i realne šanse da prođu dalje”, ukazuje Gečevski.

Hvali Grčku, jer smatra da ima najbolju ekipu među makedonskim protivnicima, a za Hrvatsku, u kojoj je u redovima Zadra odigrao nekoliko sjajnih sezona, kaže da, pored kvaliteta, ima i prednost domaćeg terena te publike koja će u velikom broju doći podržati reprezentaciju.

“Slovenci su uvek imali dobru ekipu i znali su iznenaditi, međutim, imamo šanse i protiv njih”, vjeruje Gečevski.

Na konstataciju da Prvenstvo otvaraju protiv Grčke, protiv koje najviše vole igrati, Dokuzovski odgovara uz osmijeh, jer su utakmice te dvije reprezentacije uvijek pune varnica.

“Grčka dolazi u najboljem sastavu koji ima u ovom momentu i puno nade ulažu u ovaj Eurobasket. Mislim da su jedni od glavnih favorita za medalje. Za nas bi bio veliki uspeh da prođemo u drugu fazu, a tu će odlučiti utakmice sa Gruzijom i Holandijom, protiv kojih imamo velike šanse. Imamo dobru i uigranu ekipu, a to su momci koji imaju veliko međusobno drugarstvo i koji su sazreli poslednjih godina”, napominje Dokuzovski.

U Zagrebu kao kod kuće

Obojica smatraju da će se Makedonija u Zagrebu osjećati “kao kod kuće”, jer će sigurno doći i puno njihovih navijača.

“Doći ću na nekoliko utakmica u Areni, da osetim atmosferu i podržim momke. Iako nemam nikakvih veza sa savezom i reprezentacijom, igrao sam skupa s njima toliko godina i svi su oni moji prijatelji. Želim im sreću i sve najbolje”, zaključuje Gečevski.

Sportskom novinaru Bobanu Raduloviću već je odlazak na Eurobasket veliki uspjeh, a „sve što bude urađeno u Zagrebu, svaka pobeda biće samo nadgradnja i veliki plus za relativno mladu i promenjenu ekipu“.

„Jedina dobra stvar u svemu je što je ekipa podmlađena, a oni koji su bili na prethodna dva evropska prvenstva samo će imati iskustvo više. Uz Holandiju, koju realno mogu dobiti, mislim da mogu pobediti i Gruziju, iako je to strašno nezgodna ekipa. Velike šanse imaju i protiv Slovenije, selekcije koja ne pruža standardno dobre igre, dok su Hrvatska i Grčka favoriti“, ukazuje Radulović.

Za mladog izbornika Srbinovskog vjeruje da je uspio dosta toga naučiti kao asistent Alešu Pipanu, prije dvije, odnosno Marinu Dokuzovskom prije četiri godine.

I on se nada dolasku makedonskih navijača u Zagreb koji bi pružili podršku reprezentaciji kojoj je to potrebno.

Zaključno, i makedonska sportska javnost, a pogotovo navijači, od košarkaša očekuju najbolje. Uz sreću, trebat će im za to i da pokažu sve što znaju i umiju. Tada prolaz skupine neće biti konačni cilj.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO