Bh. kadeti: Evropska titula je početak puta sjajne generacije

Kadetska košarkaška reprezentacija BiH u finalu EP-a, igranom u Kaunasu, sinoć je pobijedila Litvaniju sa 85:83 (Anadolija)

Kadetska reprezentacija (U16) Bosne i Hercegovine, koja je na jučer okončanom Europskom prvenstvu za košarkaše u Litvaniji osvojila naslov najboljeg na „Starom kontinentu“, večeras je stigla u Sarajevo, gdje su mlade igrače i stručni štab dočekale hiljade građana BiH.

Nakon dočeka na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, mladi košarkaši u otvorenom autobusu došli su u centar grada, gdje su se obratili brojnim okupljenim navijačima.

Najbolji košarkaš Europe do 16 godina, Džanan Musa je poručio: “Sarajevo je veličanstven grad, BiH je veličanstvena država. Svi smo ponosni što smo iz BiH i ponosni smo na ovaj uspjeh”.

Njegov timski kolega Njegoš Sikiraš je kazao: “Hvala vam, hvala na podršci. Volim vas”.

Dok je pjesma odjekivala centrom Sarajeva, selektor Josip Pandža je kazao :”Ovi momci od prvog dana poštuju jedni druge. Molim vas, ovo je putokaz za našu državu. Molim vas, poštujmo jedni druge”.

‘Zajedno do zadnje kapi znoja’

Na ranije održanoj konferenciji za novinare na sarajevskom aerodromu, Musa je kazao: ”Svi ovi momci su disali zajedno sva ova 143 dana. Mi smo pokorili Evropu i nećemo na ovom stati. Ovo je samo početak puta ove sjajne generacije i hvala vam puno što ste bili uz nas”, rekao je Musa.

Sikiraš je bio oduševljen dočekom na aerodromu. 

„Želim da se zahvalim svima. Stvarno ne znam šta da kažem… Prezadovoljni smo. Pokorili smo Evropu! Hvala momcima iz kluba i reprezentacije. Igrali smo zajedno do zadnje kapi znoja, i to je to“, kazao je uzbuđeni Sikiraš.

Sani Čampara, postigao je trojku, po mnogima jedan od ključnih poena u finalnom meču.

„Od početka priprema rekli smo da ćemo igrati jedan za drugog. Držali smo se zajedno i donijeli smo vam ono što smo tražili, postali smo prvaci Evrope. Kada sam dobio loptu da šutiram tu trojku pomislio sam koliko ljudi gleda taj napad. Odlučio sam pucati i znao sam da ću zabiti trojku“, rekao je Čampara. 

Pandža: Najzaslužniji igrači

Selektor Pandža je kazao da su za uspjeh najzaslužniji sami igrači.

„Nije teško biti trener ovim momcima. Daš im loptu oni pobijede Španiju, veliku Litvaniju. Oni su znalci jer su pričali protiv Španije, Litvanije i svih drugih. Oni su veliki! Neka im država dalje pomogne da za koju godinu budu seniorski  reprezentativci. Moji pomoćnici su nepravedno u mojoj sjeni. Najbolje da ova djeca pričaju.Toliko od mene“, poručio je Pandža.

Kadetska košarkaška reprezentacija BiH u finalu EP-a, igranom u Kaunasu, sinoć je pobijedila Litvaniju sa 85:83 i tako napravila svojevrsnu senzaciju postavši prvi put kontinentalni šampion.

Otac, majka i brat Džanana Muse stigli su danas iz Bihaća u Sarajevo i kažu kako su preponosni na svog sina i brata, ali i na njegove kolege iz reprezentacije, prenosi Anadolija.

„Osjećam se preponosno, prezadovoljno. Ponosni smo na sve momke koji su bili tamo, naravno posebno na svoje dijete. Ponosan sam na to njihovo zajedništvo, na kolektiv. Vidio sam među njima tu Bosnu i meni je sada srce ispunjeno“, rekao jeuoči dolaska košarkaša u BiH Džananov otac, Rusmir Musa.

„Sinoć mi je bilo lakše gledati finalnu utakmicu nego polufinale. Ipak, moram biti iskren, zadnja dva, tri minuta supruga i ja sinoć nismo mogli gledati. No, na kraju, čuli smo šta se desilo. Zadovoljstvo je bilo- i sada je – veliko.“

Isplatio se trud

Džananova majka, Saudina Musa istakla je da joj je drago što se sav trud njenog sina isplatio.

„Vjerovali smo u njega i znali da će uraditi ono što je uradio. Bilo je jako teško gledati utakmice sa EP-a. Posebno ja kao majka vrlo teško sam sve proživljavala posebno kada je imao neke padove. Kada je krenuo sa saigračima iz reprezentacije na EP na aerodrom mi je rekao: ‘Mama, donosim medalju'“, otkrila je.

Brat Dženis od Džanana stariji je devet godina.

„On, kao mlada ličnost, vodilja je svim mladim igračima i svoj omladini u BiH. Trud se isplatio. Bio je spreman na uspjeh. Vjerovao je u sebe iako su mnogi govorili da ne mogu to postići“, rekao je Dženis.

Izvor: Al Jazeera i agencije