IAAF demantuje navode o cenzuri, ali ne i doping

Anketa je rađena na uzorku od 1.800 sportista, a navodno je 30 posto njih priznalo da su koristili doping (Getty Images)
Anketa je rađena na uzorku od 1.800 sportista, a navodno je 30 posto njih priznalo da su koristili doping (Getty Images)

Međunarodna atletska federacija (IAAF) negirala je navode da je zabranila objavljivanje istraživanja koje je pokazalo da je trećina učesnika Svjetskog prvenstva u korejskom gradu Daegu prije četiri godine bila pod dopingom.

U saopćenju iz IAAF-a navedeno je kako je istraživanje napravljeno u kompleksima gdje su boravili učesnici Svjetskog prvenstva 2011. godine u Južnoj Koreji, a koje su proveli Svjetska antidoping agencija (WADA).

IAAF navodi da se radi o društveno-naučnom projektu.

“Istraživanje je imalo za cilj putem anketa procijeniti pouzdanost potencijalnih metoda o tome koliko je učestalo korištenje doping supstanci u sportu”, navedeno je u saopćenju, te naglašeno da se IAAF nikada nije protivio objavljivanju ovog istraživanja.

IAAF dodaje da Federacija koordinirano radi sa agencijom WADA kako bi započeto istraživanje bilo uspješno okončano.

Trećina koristila doping

Britanski mediji su ranije objavili kako IAAF četiri godine onemogućava objavljivanje istraživanja po kojem je trećina anketiranih sportista priznala da je koristila nedozvoljena sredstva.

“Istraživanje je pokazalo da je upotreba droge među najboljim sportistima veoma rasprostranjeno uprkos velikom broju novih testiranja”, navodi se u nalazima grupe istraživaca sa njemačkog Univerziteta Tuebingen.

Anketa je rađena na uzorku od 1.800 sportista, a navodno je 30 posto njih priznalo da su u posljednjih 12 mjeseci koristili doping.

“IAAF je spriječila objavljivanje ovih podataka. Oni su blokirali cijelu stvar”, tvrde istraživači.

“Objavljena studija je proizašla iz nezavisnog naučnog istraživanja koje nije finansirao IAAF-a. Blokiranje javne objave studije bez dobrog razloga je ozbiljno narušavanje slobode objavljivanja”, dodaju.

Četiri godine neobjavljivanja podataka proizašla su i iz ugovora o povjerljivosti informacija, koji su istraživanje morali potpisati mjesec dana nakon što su proveli ispitivanje u Daeguu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO