Braća Mamić, za sada, ostaju u Sloveniji

Zdravko i Zoran Mamić objavili su da se u Zagreb ipak neće vratiti do nedjelje, dok je u sjedištu USKOK-a u petak u kasno poslijepodne počelo ispitivanje njihova suosumnjičenika, izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića.

Dinamo je objavio kako je izvršni predsjednik tog kluba Zdravko Mamić u petak poslijepodne dao je izjavu u kojoj je objasnio zašto je došlo do promjene plana te kako on i trener Zoran Mamić ostaju na pripremama do nedjelje.

“Naš je plan bio da odemo u Zagreb u petak i Zoranov odvjetnik Čedo Prodanović je zato automobilom došao po nas. No, znajući program i činjenicu da ova momčad za tjedan dana igra utakmicu u kojoj predstavlja Hrvatsku i Dinamo u Ligi prvaka te nakon razgovora s odvjetnikom koji je zahtijevao i savjetovao da ostanemo u Sloveniji tako smo i odlučili. Vratit ćemo se u nedjelju navečer s momčadi i biti na dispoziciji svim organima”, prenosi Hina.

“Obećavamo da je ovo naša posljednja odluka, neće biti novih promjena i da ćemo u nedjelju navečer biti u Zagrebu”, rekao je izvršni predsjednik Modrih pa zaključio: “Nećemo nikoga izbjegavati, nismo to radili niti dosada, ali više nećemo davati nova priopćenje jer prije svega igračima i momčadi treba mir”, objavio je Dinamo na svojoj internetskoj stranici.

Čelnici Građanskog nogometnog kluba Dinamo, Zoran i Zdravko Mamić, oko 14:00 sati su trebali krenuti iz Slovenije prema Zagrebu, nakon što su dobili poziv za obavljanje informativnih razgovora tokom istrage Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zbog navoda o mitu i utaji poreza.

Vrbanović ispitan u USKOK-u, porezniku pritvor

”Kao što je više puta rečeno, obojica će surađivati s organima koji provode istražne radnje. Nakon obavljenih sastanaka sa suradnicima u Sloveniji, gdje se momčad nalazi na pripremama, odmah su krenuli prema Zagrebu, gdje će, sigurni smo, dokazati svoju nevinost”, navodi se u ranijem saopćenju kluba.

Zdravko Mamić, izvršni direktor Dinama, i Zoran Mamić, trener kluba, u Zagreb su ranije najavili dolazak iz slovenskih Moravskih Toplica, gdje se ekipa kluba nalazi na pripremama.

Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza, Damir Vrbanović, stigao je kasno popodne u USKOK, nakon što je ranije tijekom dana sletio na zagrebački aerodrom, gdje ga je dočekala policija.

Prema riječima njegovog odvjetnika Darka Maržića, ispitivanje je trajalo pola sata, a Vrbanović poriče djelo koje mu se stavlja na teret.

Vrbanović je odgovarao na pitanja, a cijeli spis, prema Maržićevim riječima, imati će u ponedjeljak. Maržić pretpostavlja da će biti zatraženo određivanje istražnog zatvora te je izrazio nadu da će ročište biti održano u subotu prijepodne.

Kaže kako je obrana u ovoj fazi u podređenom položaju jer nema uvid u spise.

“Sve je ovo običan cirkus i parada, ali kad je istina i pravda na mojoj strani, onda je sve lakše. Ovo je hrana za mase. Žalosno vrijeme”, napisao je Vrbanović u ranijoj SMS poruci za agenciju Hina.

Nakon što su istražitelji USKOK-a i policija u četvrtak pretresli kuće braće Mamić, kojima je navodno pomogao neimenovani poreznik, taj poreznik je u četvrtak odveden na kriminalističko istraživanje u policiji.

Kako javlja reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo, njemu je u petak navečer određen pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. 

Verbalni napad Mamića na Ostojića

Poslije pretresa kuća braće Mamić te prostorija Dinama i HNS-a, u četvrtak navečer je uslijedio žestok verbalni okršaj prvog čovjeka Dinama i hrvatskog ministra policije u televizijskom programu.

U emisiji ”Otvoreno”, emitiranoj na Hrvatskoj radio-televiziji, gostovali su Mamić, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, Dinamov direktor za komunikacije Tomislav Marčinko, bivši potpredsjednik HNS-a Ivan Brleković, Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković i novinar Borut Šips.

Na početku emisije je prvi čovjek Dinama, koji se javio iz Slovenije, verbalno napao Ostojića, kazavši da se “radi o laži i manipulaciji od strane Ranka Ostojića”, prenose hrvatski mediji.

“U vrijeme kada se odvijao pretres nisam imao nikakav kontakt ni s kim, osim s voditeljem pretresa Ivanom Šestakom, kojem sam bio i pomoćnik prilikom akcije. Ovog trenutka, kada ja s vama razgovaram, nitko nije poslao nalog da se javim policiji. Čim dođem na granicu, može me pokupiti neka od nadležnih službi. Neka mi ministar Ostojić kaže kada i gdje da se javim”, poručio je Mamić.

Ostojić mu je odgovorio kako “kada ti netko pretresa kuću, onda bi bilo uredu da se i javi”, na što je Mamić burno reagirao.

“Lažete! Vi ste jedan običan lažov! Može ga biti sram. Slušam ga cijeli dan. Lažove jedan, idemo na detektor laži! Uzeo je istragu u svoje ruke, zajedno s [hrvatskim] premijerom Zoranom Milanovićem, i siju strah po Hrvatskoj”, kazao je Mamić.

Navodi o provizijama od transfera

Zatim je Sloković kazala kako se može potvrditi što je njen klijent rekao, dok je Ostojić naveo zašto se prvi čovjek Dinama odmah treba vratiti u Hrvatsku.

Mamić je odgovorio na pitanje vodi li se istraga zbog navodnog uzimanja provizije od transfera nogometaša Luke Modrića.

“Ja nemam takva saznanja, mogu samo naslućivati. Mislim da se istraga vodi zato što ministar Ostojić i Milanović meni ne mogu oprostiti neke povezanosti s Hrvatskom demokratskom zajednicom. Ovo je genocid nad mojom obitelji. Još ću jednom ponoviti – odazvat ću se bilo kome kad me se pozove. Ali, trenutačno ne želim živjeti tu namještaljku, koja se tamo dešava. Komunistička partija mi to radi i želi mi napraviti inkviziciju, koju su napravili nakon rata ‘45. godine.”

Tokom emisije Mamić je ponovio kako će se vratiti u Hrvatsku ako ga pozovu i napao bivšeg predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića.

Na ranijoj konferenciji za novinare u Sloveniji, Zdravko Mamić je kazao kako smatra da je “istraga politička namještaljka, koju je naredio politički vrh.”

Izvor: Agencije