Princ Ali: Platini je loše rješenje za FIFA-u

Hussein i čelnik UEFA-e: Platini nije dobro rješenje za nogomet i navijači i igrači zaslužuju boljeg predsjednika (Reuters)

Jordanski princ Ali Bin al-Hussein, koji je na prethodnim izborima za predsjednika Svjetske nogometne asocijacije izgubio od Seppa Blattera, ocijenio je u srijedu da Michel Platini nije dobro rješenje za FIFA-u.

Platini, dugogodišnji predsjednik Evropske nogometne asocijacije, ranije u srijedu je potvrdio kako će se kandidirati za mjesto prvog čovjeka FIFA-e.

“Platini nije dobro rješenje za nogomet i navijači i igrači zaslužuju boljeg predsjednika”, napisao je Ali u saopćenju, koje je prenijela agencija AFP.

‘FIFA se guši u skandalima’

On je naglasio kako se “FIFA guši u skandalima” i da ta organizacija više ne smije poslovati kao do sada.

“Prakticiranje dogovora u kuloarima i ‘dealova’ [dogovora] ispod stola mora prestati”, rekao je Ali.

Rekao je kako se “glasovi pojedinačnih nogometnih federacija moraju čuti”.

“U narednim sedmicama konsultirat ću se s njima oko toga šta je u najboljem interesu nogometa. Ono što je sigurno jeste da je neophodno novo, nezavisno rukovodstvo”, dodao je Ali.

Jordanski princ je uvjerljivo izgubio na izborima održanim krajem maja protiv Blattera, koji je samo nekoliko dana kasnije najavio da podnosi ostavku zbog korupcionaškog skandala u vrhu FIFA-e, koji je izbio hapšenjem sedmorice visokih zvaničnika te organizacije.

Ranije je predsjednik UEFA-e Platini potvrdio kako će se kandidirati za mjesto prvog čovjeka FIFA-e.

Nekadašnji francuski as obratio se članovima UEFA-e pismom u kojima ih obavještava da će se kandidirati za predsjednika FIFA-e i kako računa na njihovu podršku, prenijela je agencija AP.

‘Okrenuti novi list’

Platini je godinama važio za najozbiljnijeg kandidata da naslijedi svog mentora Blattera, ali je između njih nastao jaz kada je Švicarac prekršio obećanje i kandidirao se na ovogodišnjim izborima.

“Ima perioda u životu kada morate uzeti sudbinu u svoje ruke. Upravo sam ja pred jednom takvom odlukom. Posljednji događaji prosto tjeraju FIFA-u da okrene novi list i razmisli o tome ko će je voditi”, napisao je Platini.

Izbori za predsjednika FIFA-e bit će održani 26. februara iduće godine, a kandidati imaju rok za prijavljivanje do 26. oktobra.

Izvor: Agencije