UEFA: Hrvatskoj kazna 100.000 eura, oduzet bod

Uoči utakmice s Italijom 12. jula, na terenu Poljuda iscrtan je nacistički kukasti križ (Arhiva)

Disciplinska komisija UEFA-e na današnjoj je sjednici donijela odluku o kazni Hrvatskom nogometnom savezu zbog kukastog križa koji je bio vidljiv na travnjaku splitskog stadiona Poljud tokom kvalifikacijske utakmice Hrvatska – Italija koja se igrala 12. junu ove godine.

Hrvatska reprezentacija kažnjena je oduzimanjem jednog boda u takmičenju evropskih kvalifikacija.

Vatreni tako nastavljaju kvalifikacije s 13 umjesto osvojenih 14 bodova, ali usprkos tome ostaju prvoplasirana momčad u grupi.

Istovremeno, Savez je kažnjen sa 100.000 eura, a iduće dvije domaće utakmice u UEFA-inim takmičenjima ponovno će igrati bez publike, kao što je bilo i protiv Italije.

UEFA je odredila Hrvatskom nogometnom savezu da preostale domaće utakmice u ovim kvalifikacijama ne može igrati na stadionu Poljud.

U saopćenju na internestkoj stranici HNS-a navedeno je da je Savez dobio “izuzetno tešku kaznu, najtežu u svojoj povijesti“.

Hrvatskoj je preostao domaći susret s Bugarskom.

Zvižduci himni

Kontrolno, etičko i disciplinsko tijelo Evropske nogometne asocijacije u četvrtak će odlučiti i o sankcijama i za Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, zbog prekršaja koji su počinjeni prije, tokom i poslije utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Bosna i Hercegovina je 12. juna ugostila u Zenici Izrael u meču visokog rizika, a danas će UEFA-ino disciplinsko tijelo odlučivati o sankcijama za remećenje izvođenja nacionalne himne (Član 16, stav2), paljenje i/ili bacanje petardi i objekata (Član 16, stav 2 – a, b, c) te rasističko ponašanje (Član 14.).

Navijači reprezentacije Bosne i Hercegovine prije utakmice su na ulici gazili izraelsku zastavu, zviždanjem su ispratili izvođenje himne gostujuće reprezentacije, te uzvikivali “Juden, Auf Wiedersehen” (Židovi, doviđenja).

Također i u ovom slučaju je izgledna novčana globa, kao i mogućnost igranja barem jedne utakmice pred praznim tribinama.

Stručnjaci smatraju da je Bosna i Hercegovina u boljoj poziciji od Hrvatske, jer je rjeđe tema zasjedanja UEFA-ine Disciplinske komisije.

Izvor: Al Jazeera i agencije