Poljski mediji: Sarajevska policija optužbama skriva nespretnost

Prema informacijama poljskih medija, grupa bosanskih navijača napala je Poljake a policija nije reagovala na vrijeme. (Al Jazeera)

Piše: Natalia Žaba

Tuča koja se desila sinoć na ulicama Sarajeva naišla je na veliki odjek u poljskim medijima. Ipak, sinoćni događaji u zavisnosti od medija imaju nešto drukčiju perspektivu.

Kao prva kontradikcija ističe se da Poljaci nisu isprovocirali bosanske navijače.  

“Navijači FK Sarajevo poznati su po svom fanatizmu. Od samog trenutka izvlačenja Leha Poznanja u žrebu Lige prvaka postali su mnogo fokusiraniji na ovu utakmicu. Sumnji oko bezbednosti navijača Kolejoža bilo je mnogo, i kao što se to pokazalo u stvarnosti, one nisu bile bezrazložne”, prenosi portal sportovefakty.pl.

Kako piše taj portal, grupa bosanskih navijača napala je Poljake, a policija nije reagovala na vreme. Poljski radio prenosi da uzroci tuče nisu poznati.

Portal Przeglad Sportowy citira svedoke koji tvrde da su navijači iz Poljske provocirali bosanske kolege uzvicima: “This is Serbia.” Przeglad spominje takođe bosanske “Horde Zla” kao ultradesničarsku silu, koja je nemilosrdna prema neprijatelju.

Radio RMF FM informiše na svom portalu, citirajući PR-a poljskog kluba Lukaša Boroviča da je prvo uništen autobus poljskih navijača, što je isprovociralo tuču. Borovič apeluje da navijači smire strasti i da se ne ističu. Svi portali pažljivo prate bosanske medije, ističu se “dostignuća” Hordi Zla iz 2009. godine.

Huligani koji poznaju regionalnu politiku

Portal onet.pl citira direktora bezbednosti poljskog kluba Henrika Šlahetku koji tvrdi da se ispred hotela u kom su smešteni navijači, posle 22 časa, pojavilo sedam autobusa sa četrdesetak bosanskih navijača, koji su bili naoružani mačetama, daskama, gvožđem i kamenjem.

Šlahetka tvrdi da Poljaci nisu nikog provocirali te da bosanska policija pokušava tim optužbama da sakrije svoju nespretnost. 

Gazeta Viborča ističe da se relacije obe strane međusobno isključuju, novinari tog medija navijače koji su učestvovali u tuči zovu pravim imenom, dakle, “pseudonavijačima”, huliganima.

Pratiocima poljskog fudbala uzvici na utakmicama na poljskim stadionima “Kosovo je srce Srbije”, “Kosovo je Srbija” ne predstavlja neku novost, što budi mnoga pitanja.

Osim impresivnog uništenja koje seju huligani, impresivno je i “poznavanje” balkanskih prilika kod poljskih navijača.

Dok pola Poljske ne vidi razliku između Beograda i Sarajeva te misle da su Srbi mahom muslimani, poljski navijači itekako znaju šta je Sarajevo, šta je Srbija, a šta Kosovo. Daj Bože da nam fudbal bude jednako svetski kao navijači!

Izvor: Al Jazeera