Planinski biciklizam u usponu

Nakon zimske sezone, kada se skijaši raziđu sa alpskih skijališta, na njih dođu biciklisti. Ove sedmice u Austriji počinje Alpska tura, najteža utrka u planinskom biciklizmu.

U surovim uvjetima Alpska tura spada među najveće izazove za bicikliste.

Iako je njihova prosječna tura zahtjevnija od najteže etape Tour de Francea, o njima nećete puno čuti, jer ovo je planinski biciklizam. Vozi se terenima koje koriste skijaši, samo što biciklisti, osim nizbrdo voze i uzbrdo.

”Biciklisti moraju sakupiti svu snagu kako bi savladali terene na Alpskoj turi. Za četiri dana moraju preći više od 200 kilometara i doći na visinu od dva kilometra. I kada se popnu, nemaju vremena za uživanje u pogledu”, javlja reporter Al Jazeere, Paul Rhys.

Svjetski prvak u biciklističkom maratonu Alban Lakata, godinama dominira u ovom sportu, ali on je jedan od rijetkih koji ima sponzore i koji može da živi od planinskog biciklizma.

”Od kako sam postao prvak svijeta, počeo sam i pristojno zarađivati. Sigurno da je to manja zarada u odnosu na ostale sportove, ali nije sve u novcu”, rekao je Alban Lakata.

Van olimpijske mape

Pristojna zarada u sportu za mnoge znači milion ili više eura godišnje, ali u ovom slučaju to je 10 hiljada za godinu. Ovaj sport nije dio olimpijske porodice, što dodatno otežava situaciju.

”Sada bi se trebali fokusirati da što više mladih privučemo ovom sportu, naročito djevojčica, jer je mali procenat žena u planinskom biciklizmu”, rekla je biciklistkinja Bettina Schwaiger.

Biciklista Matthias Grick, smatra da je važno da se planinski biciklizam promoviše na televiziji, jer je poznato da sport ne može uspjeti bez medija.

”Off road biciklizam se ne može porediti sa običnim. Samo Tour de France se vozi preko 100 godina, a planinski biciklizam tek 25. Još nema te tradicije”, kazao je Gerhard Schönbacher, organizator takmičenja Alpska tura

Iako ga još nema na olimpijskoj mapi, popularnost planinskog biciklizma sve je veća, i u dogledno vrijeme mogao bi postati dio te priče.

Izvor: Al Jazeera