Warner: Otkrit ću lavinu tajni FIFA-e

Warner je kazao da posjeduje dokumente koji mogu dokazati korupciju (AP)

Bivši potpredsjednik FIFA-e, Jack Warner izjavio je da će dokazati vezu između FIFA-e i korupcije na izborima u Trinidadu i Tobagu, čiji je državljanin.

Inrterpol je izdao crvenu potjernicu za Warnerom. On je uhapšen u Trinidadu prošle srijede, ali je kasnije uslovno pušten.

U televizijskoj emisiji emitovanoj u Trinidadu, Warner je kazao da posjeduje dokumente koji mogu dokazati vezu između ključnih ljudi u FIFA-i i trinidadskih izbora 2010.

Warner, koji je osim ranije funkcije u FIFA-i, političar i biznismen, također je kazao kako strahuje za život, prenosi Guardian.

”Neću više čuvati tajne za njih [FIFA-u]” rekao je Warner.

On je iznio tvrdnje da dokumenta ”sadrže moje znanje o transakcijama u FIFA-i uključujući i [transakcije] predsjednika, Seppa Blattera”.

”Ni smrt neće zaustaviti nadolazeću lavinu. Kocka je bačena. Nema povratka”, dodao je on.

Warner još nije prikazao dokumenta koja podržavaju njegove navode, a Blatter se nije oglasio.

Između ostalog, Warner je obavljao i funkciju predsjednika CONCACAF-a, Konfederacije fudbalskih asocijacija Sjeverne i Centralne Amerike i Kariba.

Sinovi sarađivali s tužiocima

Warnerove tvrdnje su objavljene nakon što je otkriveno da je bivši član Izvršnog odbora FIFA-e,Chuck Blazer, 2013. godine tajno priznao krivicu po deset tačaka optužnice, na saveznom sudu u New Yorku u sklopu nagodbe sa američkim tužiocima, prema transkriptu saslušanja.

Kako prenosi New York Times, sinovi Jacka Warnera također su sarađivali sa američkim tužiocima.

Kada su Daryan i Daryll Warner tajno priznali krivicu 2013. godine, složili su se da učestvuju u tajnim aktivnostima, predaju dokumenta, periodično se sastaju sa tužiocima, svjedoče i ne otkrivaju saradnju bilo kome bez dozvole tužilaca.

Prema dokumentima američkih tužilaca u koje je uvid imao američki list, tužioci će prilikom određivanja kazne tražiti olakšavajuće okolnosti za braću Warner, te će tražiti zelenu kartu za Daryana Warnera.

Saradnja sa Chuckom Blazerom pomogla je u izgradnji optužnica za korupciju protiv visokih zvaničnika FIFA-e i ubrzala ostavku Seppa Blattera, dugogodišnjeg predsjednika svjetske kuće fudbala.

Blatter je podnio ostavku na tu funkciju u utorak u Cirihu.

Blatter je  ranije ove sedmice osvojio peti uzastopni mandat na čelu FIFA, ali s odlučio povući sa funkcije zbog hapšenja sedmerice visokih funkcionera te organizacije zbog korupcije.

Izvor: Al Jazeera i agencije