Ana nije uspjela, ali je i dalje mlada i srećna

Ana Ivanović nije se uspjela plasirati u svoje treće finale Roland Garrosa (Reuters)

Piše: Momir Jelovac

San Ane Ivanović o trećem finalu u Roland Garrosu razbio se o neugodnu ljevoruku Čehinju Lucie Šafarovu, koja niti jednog trenutka nije odustajala od svoje udaračke, ali kontrolirane taktike.

U dramatičnoj završnici drugog seta Čehinja je propustila meč loptu na svoj servis, a Ana je zatim iskoristila četvrti break loptu i odškrinula vrata nade. A onda ih je i sama zalupila nervoznim servis gemom, kojeg je izgubila.

Novu šansu Šafarova nije ispustila – iskoristila je četvrtu meč loptu i otišla u svoje prvo Grand Slam finale. Nažalost, preko Šafarove Ana nije mogla. Čehinja, 13. nositeljica u Parizu, koja se već plasirala u finale u igri parova, raspolagala je dozom agresivnosti koju Ana nije mogla kontrolirati, iako je vrlo dobro startala u meču.

Brzi break mogao je neupućene odvesti na krvi trag. Nije Šafarova ni Ekaterina Makarova, a još manje Elina Svitolina. Od svoje agresivne igre nije odustajala. Ubrzavala je igru, a Ana je sve teže kontrolirala duže poene, gdje je ljevoruka Šafarova mijenjala ritam, otvarala velike kutove i vodila igru kako je željela.

Na dobrom tragu

Gledajući malo unazad u turnir, činilo se da je Ana na tragu da se ponovo nađe u završnici. Kada je u žrijebu osmine finala vidjela Makarovu za protivnicu, nije bila baš preveliki optimist, isto kao što nije bila optimista pred dolazak na njen najdraži turnir.

Razlaz s trenerom Dejanom Petrovićem i tri poraza na zemlji nisu bili baš razlog za veselje. Međutim, upravo treći set protiv Makarove, u kome je Ana projurila kao ekspresni voz, ubrizgao je dozu adrenalina i optimizma pred četvrtfinalne s Ukrajinkom Svitolinom.

Međutim, taj meč nije bilo lako igrati, iz nekoliko razloga. Prvo, uslovi na terenu su više pogodovali windsurf regati nego tenisu. Puhalo je sa svih strana, refuli su nosili i loptu, i prašinu. Bilo je neobično teško izabrati taktiku bacanja lopte na servisu i pratiti ponašanje protivnice.

Još jedan aspekt bio je izuzetno važan. Ne podleći utisku lakoće dijela žrijeba iz koga su “počišćene” Marija Šarapova, koju je upravo Šafarova eliminirala, a i još raniji odlazak Simone Halep.

Autor ovih redova bio je na Roland Garrosu kada je Ana igrala finale 2007. godine, gdje je “razbila” Šarapovu u polufinalu sa 6:2, 6:1 za manje od sat vremena, a kolo prije izbombardirala tadašnju treću igračicu svijeta, Svetlanu Kuznjecovu.

U finalu je Justine Henin ipak bila prejaka i preiskusna, a možda je bilo i prerano za prvi Anin Grand Slam.

Došao je godinu kasnije, kada je u finalu savladala Dinaru Safinu. Pominjem sve ovo zbog toga što mi Ana Ivanović nakon briljantne predstave protiv Svitoline sve više otkriva lice “one” Ane. Protiv Svitoline je odigrala najinteligentniji meč koji je ovaj reporter vidio u Roland Garrosu od 2008 godine…

Drugi, novi život

“Sve ovo izgleda kao jedan drugi, novi život”, zbunjena, ali i oduševljena bila je Ana.

Oduševljen je bio njen tim, koji je “predvodio” dečko, njemački nogometni reprezentativac Bastian Schweinsteiger, koji se ne samo pobjedi, nego i svakom poenu više radovao od same Ane.

Ovogodišnje polufinale je najbolji rezultat Ane Ivanović u Roland Garrosu nakon osvajanja turnira 2008. godine.

“Vreme leti i zaista mi se ne čini da je davno bilo kada sam osvojila svoj jedini Grand Slam. To je neverovatan osećaj, isto kao što ne mogu razaznati da li se osećam starom ili srećnom. Radila sam jako puno pripremajući se za ove mečeve i eto rezultata…”, kazala je Ana nakon četvrtfinala.

Bez obzira na poraz u polufinalu Roland Garrosa, Ana Ivanović se može i dalje osjećati mladom i sretnom.

Izvor: Al Jazeera