Ðoković preko Nadala do polufinala Roland Garrosa

Novak Đoković će u polufinalu igrati protiv boljeg iz susreta Andy Murray - Davida Ferrer (AP)

Najbolji teniser svijeta Novak Ðoković plasirao se u srijedu u polufinale Roland Garrosa, pošto je u četvrtfinalu pobijedio Španca Rafaela Nadala sa 7:5, 6:3, 6:1.

Ðoković je devetostrukog osvajača Otvorenog prvenstva Frabcuske savladao za dva i po sata, ali i napravio veliki korak ka osvajanju jedinog Grand Slam turnira koji mu nedostaje.

Nadal: Novak je bio bolji

Nadal je izjavio poslije poraza da Đoković ima velike šanse da osvoji trofej u Parizu.
“Novak vjerovatno igra najbolji tenis u karijeri i ima veliku priliku da osvoji Roland Garros. Odigrao sam solidan meč, ali je Ðoković jednostavno bio bolji. Vratit ću se još jači, gubio sam u Parizu 2009. i 2011. godine u mečevima s Novakom, pa sam ponovo bio najbolji. Moram još više raditi”, rekao je Nadal.

Uspjeh tenisera iz Srbije dobija veći značaj pošto je iz sedmog pokušaja trijumfirao protiv Nadala na šljaci u Parizu, ali i smanjio rezultat u međusobnim susretima na 21:23.

Nadal je u karijeri tek drugi put iz 61 meča poražen na njegovom omiljeninom terenu u Parizu, prvi još od 2009. godine i duela u polufinalu s Šveđaninom Robinom Soderlingom.

‘Finale prije finala’

Đoković je slavio u meču koji je označen kao “finale prije finala” i kao jedan od najvažnijih u posljednjoj deceniji, ali je prvi reket svijeta završio posao poslije samo tri seta.

Đoković je furiozno otvorio meč, odmah napravio dva brejka za veliku prednost od 4:0, Španac je uspio “vezati” četiri gema i vratiti se, ali kada je bilo najbitnije, u 12. gemu, Ðoković je napravio brejk i poveo sa 1:0.

Nastavak je donio opreznu igru sa obje strane, ali kako se bližio kraj drugog seta, Ðoković je bio sve sigurniji, posebno u igri na mreži, a ključni trenutak dogodio se u osmom gemu, kada je Đoković napravio brejk.

Poslije velikih 2:0, Ðoković je igrao s mnogo samopouzdanja i, poslije nepunih pola sata u trećem setu i samo jednog izgubljenog gema, došao do velikog trijumfa.

Đoković je poslije meča izjavio kako je Nadal i dalje veliki šampion.

“Nadal je ove sezone odigrao malo lošije od onoga što se očekuje od njega. Ali, on je još veliki šampion i uvek mi je zadovoljstvo da igram protiv njega. Odigrao sam neverovatno i želim da nastavim ovako”, rekao je Đoković na terenu odman poslije meča u Parizu.

Agresivan i koncentriran

Prvi teniser svijeta se našalio da će taktiku sa tog meča zadržati za sebe.

“Bio sam agresivan, koncentrisao se na svaki poen. To nije lako sprovesti na ovom terenu, koji nije uvek u najboljem stanju”, kazao je Đoković.

Ðoković je kasnije rekao da je odigrao savršen meč i da će mu pobjeda nad Nadalom u četvrtfinalu Roland Garrosa zauvijek ostati u sjećanju.

“Sigurno je da duel protiv Nadala donosi više emocija pre i tokom meča u odnosu protiv bilo kog drugog tenisera. Današnja velika pobeda ostaće mi zauvek u sećanju, ali nemam vremena za slavlje, jer sam mislima već u polufinalu”, kazao je on na konferenciji za novinare poslije meča.

“Bio sam agresivan i koncentrisan, često sam menjao ritam i držao kontrolu igre. Uspeo sam da se držim svog plana i mislim da sam odigrao savršen meč. Veliko olakšanje osetio sam posle osvojenog prvog seta, posle čega mu nisam dao priliku da se vrati. Nadala nije služio servis, što se posebno videlo u drugom i trećem setu”, zaključio je Đoković.

Murray naredni protivnik

Đoković će u polufinalu drugog Grand Slam turnira u godini, koji je na programu u petak, igrati protiv Britanca Andyja Murraya, koji je u četvrtfinalu također u srijedu pobijedio Davida Ferrera iz Španije sa 7:6 (4), 6:2, 5:7, 6:1.

Najbolji teniser svijeta i Murray do sada su se 26 puta sastajali, a Ðoković ima bolji skor – 18:8, od čega je posljednjih sedam riješio u svoju korist.

Polufinalni duel bit će im prvi sudar na Otvorenom prvenstvu Francuske, dok je Ðoković pobijedio jedina dva meča na šljaci, na Mastersima u Monte Karlu (2008) i Rimu (2011).

Drugi polufinalni par je Stanislas Wawrinka (Švicarska) – Jo-Wilfried Tsonga (Francuska).

Williams i Bacsinszky u polufinalu

Amerikanka Serena Williams i Švicarkinja Timea Bacsinszky, igrat će u polufinalu Otvorenog prvenstva Francuske u Parizu.

U četvrtfinalu drugog Grand Slam turnira sezone, prva nositeljica Serena Williams je za sat i pet minuta igre sa 6:1 i 6:3 pobijedila Italijanku Saru Errani, dok je Timea Bacsinszky bila bolja od Belgijanke Alison Van Uytvanck sa 6:4, 7:5.

U drugom polufinalnom meču igrat će Ana Ivanović iz Srbije i Čehinja Lucie Šafarova.

Izvor: Al Jazeera