Kosovu vize nisu prepreka za susret s BiH

Mi ćemo bez problema otići u BiH, i oni će bez problema doći na Kosovo, rekao je selektor Kosova Taib Kabashi (Anadolija)

Rukometne reprezentacije Kosova i Bosne i Hercegovine igrat će u istoj kvlakifikacionoj grupi za baraž za plasman na Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 2017. godine.

U grupi 1, zajedno s Kosovom i Bosnom i Hercegovinom, još su i Slovačka i Litvanija.

Reprezentacije Kosova i Bosne i Hercegovina će se tako, prvi put od raspada bivše SFR Jugoslavije, sastati kao dvije nezavisne države, iako Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo.

Selektor kosovske reprezentacije Taib Kabashi za Anadoliju je izjavio kako je grupa 1 jaka i da je Bosna i Hercegovina favorit, dok su Slovačka, Litvanija i Kosovo približno jednaki.

“Zna se da se u Bosni uvijek igrao dobar rukomet, još se igra, ima dobrih igrača, koji igraju u najjačim evropskim ligama, i bit će dobra utakmica. Bit će to veliko iskustvo i izazov za nas”, kazao je Kabashi.

Idemo korak po korak

Prema njegovom mišljenju, meč između Kosova i Bosne i Hercegovine bit će interesantan, ali ne kao nekada kada je on bio igrač i s kosovskim ekipama se suočavao s ekipama iz Bosne i Hercegovine u okviru najjače lige bivše Jugoslavije.

“U naše vrijeme, naša generacije su bile ravnopravne, dok smo mi danas, zbog problema koje smo imali, ostali iza. Radimo, idemo naprijed, ali idemo korak po korak”, ističe Kabashi.

On dodaje da rad Rukometnog saveza Kosova polako počinje davati rezultate te da su momci koji brane boje Kosova u rukometu zabilježili tri pobjede u četiri meča na Svjetskom prvenstvu za zemlje u razvoju, koje se ove sedmice održava na Kosovu.

Činjenicu da Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo kao državu selektor Kabashi ne vidi kao problem.

“Za sportiste nema granica. Mi ćemo bez problema otići u Bosnu, i oni će bez problema doći na Kosovo. Kada je riječ o sportu, on je najbolji ambasador svih država, tako da ne vjerujem da ćemo imati problema. Imamo tradiciju druženja, naše generacije se druže s njihovim trenerima. Sarađujemo s njima, tako da će biti veliko zadovoljstvo igrati protiv Bosna i Hercegovine”, zaključuje Kabashi.

To što Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo i što postoji vizni režim sa obje strane nije problem ni za zamjenika ministra vanjskih poslova Kosova Petrita Selimija.

“Ne vjerujem da će biti problema za kosovske sportiste u Bosni. Nažalost, mi smo Bosance dugo čekali da ukinu vize Kosovu, ali pošto nisu, mi smo recipročno uveli vize za građane Bosne i Hercegovine. Zato su i Bosancima potrebne vize za Kosovo. Ne vjerujem da bi Bosna učinila tako dramatičnu grešku da odbije vize za kosovske sportiste, kad ni Rusija, ni Kina, ni veće zemlje koje nisu priznale Kosovo nisu učinile tako nešto”, kaže Selimi.

Prvi susreti u novembru

Selimi je za Anadoliju rekao da će dva ministra vanjskih poslova tokom ovog perioda imati stalne kontakte kako ne bi bilo problema i napominje da se radi u pravcu obostranog ukidanja viza.

“Diskutiramo o obostranom ukidanju viza u jednom drugom paralelnom procesu, u Briselu. Zato se nadam, ukoliko se ispoštuju vremenski rokovi i radi pažljivo, kosovska ekipa će biti u Bosni i branit će naše boje”, napominje Selimi.

Prvi susreti kvalifikacija su u novembru 2015. godine, a ostali će se igrati u januaru 2016. godine.

Prvoplasirana ekipa u grupi izborit će nastup u baražu, koji će se igrati u junu 2016. godine.

Svjetsko prvenstvo u rukometu igrat će se od 11. do 29. januara 2017. godine u Francuskoj.

Izvor: Agencije