Copa America: Čile preko prvaka u polufinale

Nogometna reprezentacija Čilea plasirala se u polufinale Prvenstva Južne Amerike – Copa America, nakon što je sa 1:0 pobijedila branitelja naslova kontinentalnog prvaka, selekciju Urugvaja.

Pobjednički gol za Čileance postigao je defanzivac Mauricio Isla u 81. minutu, poslije asistencije Jorgea Valdivije, čime je doveo svoju reprezentaciju među četiri najbolje na turniru, prvi put poslije 16 godina, prenose agencije.

Čile, domaći Copa Americe, za mjesto u finalu igrat će protiv pobjednika današnjeg meča između Bolivije i Perua, a u ostala dva četvrtfinala sastaju se Argentina – Kolumbija i Brazil – Paragvaj.

Potreseni Cavani

Urugvaj je bio oslabljen od 63. minute kada je Edinsonu Cavaniju pokazan drugi žuti karton u meču, zbog faula nad Gonzalom Jarom.

Telvizijski snimak pokazao je da je Cavani burno reagovao zbog vulgarne provokacije Jare.

Cavani je, inače, ušao u meč potresen, jer je saznao da mu je otac u alkoholiziranom stanju izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je motociklista izgubio život.

Urugvaj je u 88. minutu ostao bez još jednog igrača – kada je Jorheu Fucileu pokazan put u svlačionicu, također zbog drugog žutog kartona, a pri kraju meča isključen je i selektor Oscar Tabarez.

Bez najveće zvijezde

Inače, Urugvaj je igrao bez svoje najveće zvijezde, igrača španske Barcelone Luisa Suareza koji je i dalje pod suspenzijom poslije prošlogodišnje kazne od deset mečeva.

Suspenzija mu je izrežena nakon što je na Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu ujeo italijanskog reprezentativca Giorgija Chiellinija.

Izvor: Agencije