Šuker: Kriminalci ‘svastikom’ osramotili Hrvatsku

Kukasti križ osvanuo na terenu stadiona Poljud tokom kvalifikacijske utakmice između Hrvatske i Italije (Igor Kralj / Pixsell)
Kukasti križ osvanuo na terenu stadiona Poljud tokom kvalifikacijske utakmice između Hrvatske i Italije (Igor Kralj / Pixsell)

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker u utorak je izjavio da je Hrvatska osramoćena zbog jednog ili više kriminalaca koji su iscrtali kukasti križ na travnjaku stadiona u Splitu.

“Da znaju što taj simbol znači, ne bi nikad slali poruke na taj način. Osuđujemo sva protupravna djelovanja na stadionima, posebno veličanje ideologija koje su sijale smrt po svijetu”, istaknuo je Šuker u Opatiji.

Predsjednik HNS-a je naveo da u ovim okolnostima međusobne optužbe nadležnih ne donose napredak te da je jedini način zajednička bitka protiv takvih pojava.

“Svi zajedno moramo učiniti više, jer su do sad plaćene vrlo visoke novčane kazne za propuste i prekršaje, a pozitivni efekti takvog kažnjavanja su izostali”, naveo je Šuker, kako prenosi Hina.

‘Hrvatski nogomet u nevolji’

Među daljnjim mjerama je pojačana suradnja s Europskom nogometnom federacijom, licenciranje klubova tako da zadovoljavaju zakonske obveze, dosljedno kažnjavanje klubova ako se pojave nepravilnosti te što bolja suradnja s Hrvatskim helsinškim odborom i FARE-om.

“No, postavljene ciljeve je nemoguće ostvariti bez odgovarajućeg zakonodavstva i kažnjavanja počinitelja”, rekao je Šuker, ocijenivši da je neprihvatljivo da do danas nije kažnjeno 16 huligana s nogometne utakmice u Milanu.

Voditelj Odjela za stadione i sigurnost UEFA-e Marc Timmer ustvrdio je da je hrvatski nogomet u nevolji.

“Svi se slažemo da se ne smije dopustiti nogometnim huliganima i krimininalcima da nogomet uzmu za taoca”, rekao je Timmer.

“Zbog toga moramo raditi zajedno na iskorjenjivanju zla. Kriminalci nas razdvajaju i igraju na to da nas zavade, a danas može biti novi početak i prilika za razvoj novog pristupa”, istakao je.

Timmer je naglasio da nije došao ovdje kako bi rekao da se nešto radi pogrešno, nego da bi pomogao.

“Znam da je Hrvatska vlada poduzela inicijative i uskoro ćemo vidjeti jesmo li svi zajedno na pravom putu”, dodao je.

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta te predsjednik Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja u sportu Tomislav Paškvalin ustvrdio je da je nasilje ozbiljan problem današnjice te je važno educirati djecu i sve koji djeluju u sportu ka pravim vrijednostima, a protiv nasilja i rasizma.

‘U pitanju su bodovi’

“Inicijativom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, MUP-a i Ministarstva pravosuđa, a u suradnji s HNS-om, prije dvije godine utemeljen je Nacionalni odbora za borbu protiv nasilja koji poduzima velike napore na utvrđivanju problema i njihovu rješavanju”, rekao je Paškvalin.

Povjerenik za sigurnost HNS-a Zoran Cvrk, na pitanje kakvu kaznu HNS može očekivati zbog iscrtanog kukastog križa, odgovorio je da je posljednji put kazna bila novčana, uz igranje bez gledatelja, a da su sad u pitanju bodovi, dodajući da je on po tom pitanju pesimističan.

Kukasti križ osvanuo je na terenu splitskog stadiona Poljud tijekom kvalifikacijske utakmice za EURO 2016. između Hrvatske i Italije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO