HNS negira da je znao za kukasti križ

Hrvatski nogomet, uključivši i klubove i reprezentaciju, u posljednjih sedam godina platio je 2,3 milijuna eura kazni, zbog navijačkih nereda, rasizma i govora mržnje.

Međutim, sve incidente zasjenio je nedavni kukasti križ na splitskom stadionu Poljud, pa se o tome najviše raspravljalo na okruglom stolu o suzbijanju navijačkog nasilja u organizaciji Hrvatskog helsinškog odbora (HHO).

Ovako nešto, na terenu nekog nogometnog stadiona, nije se pojavilo još nikad u povijesti. Iznenadilo je i policiju koja je, priznaju u Ravnateljstvu policije, imala krivu procjenu – očekivali su bespilotnu letjelicu ili rakete.

Policija očekivala dron, neprimjerene poruke…

“Postojala je procjena, čak i neke operativne informacije, da će se uz pomoć drona pokušati prodrijeti u prostor stadiona i unijeti neke neprimjerene i neprihvatljive poruke i sadržaje i neka zabranjena pirotehnička ili kemijska sredstva”, kaže Krunoslav Borovec iz Ravnateljstva policije.

I dok policija traži krivca, u javnosti se pojavljuju informacije da je Hrvatski nogometni savez (HNS) za kukasti križ saznao prije utakmice.

“Mi svi poludjeli. Pa nećete valjda pretpostaviti da je netko namjerno sakrio činjenicu da je vidio kukasti križ pa da je to prikrio, da bi se pojavio na samoj utakmici. Jer smo htjeli postići što?”, pita se izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović.

“Detalje o tome neću, kada je tko za što znao neću ovdje govoriti, to ćemo nedvojbeno utvrditi”, kaže Borovec.

Sporna utakmica na Poljudu igrala se pred praznim tribinama, što je bila UEFA-ina kazna za skandiranje uzvika “Za dom, spremni” na utakmici s Norveškom.

Podaci HHO-a, čiji su promatrači pratili 600 nogometnih utakmica, pokazuju da su upravo ovakvi povici u porastu, izvještava reporterka Al Jazeere, Martina Kiseljak.

I to nakon što je isto uzvikivao Josip Šimunić, nakon pobjede nad Islandom. Umjesto osude, u javnosti su se tada pojavile polemike o tome je li riječ o fašističkom ili povijesnom pozdravu.

‘To je klasični terorizam’

“Takve rasprave su bespredmetne. Taj je pozdrav povijesno kompromitiran i mislim da bismo jednom za svagda trebali radi nas samih, ne radi svijeta apsolvirati neke povijesne zablude”, kaže Ivan Zvonimir Čičak iz HHO-a.

Neke zablude žele raščistiti i u HNS-u. Kažu, nije ovo samo zbog općepoznatog sukoba između krovne hrvatske nogometne organizacije i Hajduka.

“Nemojte vjerovati i nemojte misliti da je ovo što se desilo u Splitu kulminacija borbe protiv pojedinaca. To je čisti, klasični terorizam”, smatra Vrbanović.

Policija je podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog poticanja na mržnju. Istodobno istražuju propuste u organizaciji, za što će, nakon istrage, podnijeti prekršajnu prijavu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO