Blazer špijunirao FIFA-u za FBI dvije godine

I bez odluke suda mnogi su detalji Blazerovih svjedočanstava našli put do medija (Reuters)
I bez odluke suda mnogi su detalji Blazerovih svjedočanstava našli put do medija (Reuters)

Američko tužiteljstvo objavilo je pokajnički dogovor Chucka Blazera, bivšeg člana Izvršnog odbora Svjetske nogometne asocijacije FIFA, iz kojeg je vidljivo da je gotovo dvije godine pribavljao povjerljive informacije istražiteljima Federalnog istražnog biroa (FBI), prije nego što je sam priznao krivnju za nečasne radnje, prenose agencije.

Iako su se američki tužitelji protivili javnom objavljivanju ovog dokumenta, navodeći kao razlog prejudiciranje rezultata istrage i bojazan za Blazerovu sigurnost, okružni sudija Raymond Dearie još je u četvrtak odbio taj njihov zahtjev da dokument ostane tajnim.

“Način na koji je Blazer sarađivao, barem kad je u pitanju dogovor o saradnji, mora biti maknut iz sjene”, napisao je sudija u obrazloženju odluke da se dogovor tužiteljstva i 70-godišnjeg Blazera mora učiniti dostupnim javnosti.

I bez odluke suda mnogi su detalji Blazerovih svjedočanstava našli put do medija.

Mito za SP

Iz ovih je dokumenata jasno uočljivo da je Blazer priznao uzimanje mita u procesu izbora domaćina Svjetskih prvenstava 1998. i 2010. godine te za pet izdanja Gold Cupa, najznačajnijeg takmičenja reprezentacija s područja Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba.

Blazer je također priznao da je izbjegavao plaćanje poreza, a u saradnji s još nekoliko pomoćnika učestvovao je u prebacivanju novčanih sredstava s jednog na drugi bankovni račun kako bi se zameo trag.

Blazer je od decembra 2011. godine bio i doušnik istražitelja FBI-a za koje je sakupljao informacije i dokumente vezane za istragu, učestvovao u tajnim operacijama i pristao biti svjedokom na suđenju, kad do njega dođe.

On je jedan od četvorice pojedinaca koji su u tajnosti priznali krivicu prije nego što će cijeli slučaj eskalirati hapšenjima u Cirihu 27. maja.

Izvor: Agencije


Povezane

Nezampaćena serija skandala u posljednjih nekoliko sedmica potresa Svjetsku nogometnu asocijaciju.   U Cirihu uhapšeno je sedam visokih funkcionera FIFA-e, od njih 14 koliko ih američke pravosudne vlasti terete za umiješanost u korupciju, pranje novca i primanje mita u iznosu 150 miliona dolara. Švicarsko tužilaštvo potvrdilo je da deset visokih zvaničnika ispituje zbog sumnje u […]

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO