HNS: Kukasti krst sramota za sport i Hrvatsku

HNS se izvinio zbog kukastog krsta (Twitter / Screenshot)

Glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), Tomislav Pacak dao je službenu izjavu predstavnicima medija nakon kvalifikacijskog susreta za odlazak na EURO 2016. između Hrvatske i Italije, a zbog višemetarskog znaka utisnutog u travnjak stadiona Poljud u Splitu koji svojim izgledom podsjeća na nacistički znak, kukasti križ.

“Ispričavamo se svim gledateljima, gostima iz Italije i igračima obje reprezentacije zbog nacističkog simbola na travi Poljuda”, stoji u izjavi, a prenosi Hina.

”Tehnički, radilo se o sredstvu koje je stavljeno na travnjak između 24 i 48 sati prije utakmice, tempirano da se vidi upravo za vrijeme utakmice. U poluvremenu smo to djelomično sanirali koliko je bilo moguće u kratkom vremenu. U tomu smo odmah obavijestili UEFA-u. Radi se o očiglednoj sabotaži i kriminalnom djelu koje osuđujemo i tražimo od policije i pravosudnih tijela da otkrije krivca koji nije osramotio samo hrvatski nogomet, već i državu. Još jednom izražavamo veliko žaljenje i osuđujemo ovakav čin te se ispričavamo gledateljima, gostima i igračima dviju reprezentacija”, stoji u izjavi HNS-a.

Conte: Ogorčen sam

Zamoljen za komentar pojavljivanja nacističkog simbola na poljudskom travnjaku, talijanski izbornik Antonio Conte je rekao kako je tek na kraju utakmice saznao za taj simbol.

“Mi to nismo primijetili jer su to mogli vidjeti oni koji su na gornjim tribinama. Ogorčen sam i žao mi je zbog toga što se dogodilo”, rekao je Conte.

Pred praznim Poljudom, Hrvatska je protiv Italije odigrala 1:1.

Tijekom prvog poluvremena utakmice Hrvatska – Italija na južnom dijelu poljudskog travnjaka primijećen je višemetarski znak koji svojim izgledom podsjeća na nacistički znak, kukasti križ.

U poluvremenu utakmice djelatnici stadiona su pokušali popraviti taj dio travnjaka, ali i u drugom poluvremenu utakmice taj dio je i dalje svojim izgledom podsjećao na “svastiku”.

“Iako je utakmica odigrana bez navijača, policija je očito strahovala od neke diverzije. No, tijekom utakmice na travnjaku je primijećen, veličine 10 puta 10 metara, kukasti križ na travnjaku”, javio je sinoć Al Jazeerin reporter, Stipe Sladoljev.

Ne zna se tko je to mogao iscrtati, javlja Sladoljev, pa se nagađa da se to možda dogodilo tijekom prošle noći ili nekoliko dana prije, a da se nije vidjelo na dnevnom svjetlu nego kad padne mrak i reflektori obasjaju travnjak.

“Najvjerojatnije je trava polivena tekućinom koja je travu spalila. Pretpostavlja se da je to još jedna diverzija u borbi hrvatskih navijača protiv Hrvatskog nogometnog saveza. No, Hrvatsku vrlo moguće čeka nova kazna. Podsjećam, igranje pred praznim tribinama večeras bila je kazna za uzvikivanje pozdrava ‘Za dom – spremni’ na utakmici protiv Norveške i nerede na utakmici protiv Italije u Milanu”, javlja Sladoljev.

Talijanski novinari koji su na Poljudu pratili utakmicu u svojim prijenosima više su puta rekli kako je na travnjaku stadiona primijećena “svastika”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Na južnom dijelu poljudskog travnjaka primijećen je višemetarski znak koji svojim izgledom podsjeća na nacistički znak kukasti krst.

Published On 12 Jun 2015
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO