UEFA sumnja na pet utakmica Premijer lige BiH

U Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH nisu htjeli reći na koje se utakmice sumnja (AFP)

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) sumnja da je pet utakmica odigranih u posljednje tri godine u Bosni i Hercegovini namješteno, od kojih jedna iz ove sezone Premijer lige, što su potvrdili i u Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH (N/FS BiH).

“UEFA ne vodi istragu o pet utakmica, već nas je obavijestila o mogućim utakmicama koje su sumnjivog karaktera, što je daleko od toga da su one neregularne”, potvrdio je Elmir Pilav, direktor Sektora za takmičenje i upravljanje događajima.

“UEFA ima sistem koji prati sve utakmice svih prvih i drugih stepena takmičenja 54 nacionalne asocijacije i u slučaju određenih sumnjivih pokazatelja, prije svega statističkih kretanja na kladionicama, obavještava nacionalne asocijacije da sprovedu istragu u vezi sa mogućom manipulacijom rezultatima na tim utakmicama. Imamo organe koji istražuju slučajeve. Neki su završeni, neki su u završnoj fazi”, dodao je.

Prema njemu, Savez je “dovoljno sposoban i jak da provede kvalitetan postupak”.

“Imamo tužioce koji u tim slučajevima reaguju i u koliko se desi da postoje određene vrste dokaza da se radi o namještenim utakmicama prosljeđuju slučaj Disciplinskoj komisiji na postupanje”, napominje Pilav.

Završene istrage dviju utakmica

Za dvije utakmice u N/FS BiH završili su istrage, dok istražuju još tri na zahtjev UEFA.

“U istragama koje su završene nije bilo materijalnih dokaza da je bilo manipulacije rezultatima. Ove koje nisu ne bih komentarisao”, kazao je Pilav. 

Nije htio odgovoriti ni koje su dvije utakmice bile pod istragom, a na koncu su okarakterisane regularnima.  

“Ne mogu vam zaista reći koje su to utakmice”, bio je jasan Pilav. 

Mnogi se fudbalski stručnjaci i simpatizeri u BiH pribojavaju da bi u narednoj sezoni, u kojoj će zbog reforme takmičenja Premijer ligu napustiti šest klubova, moglo biti brojnih problema, dok ima i onih koji sumnjaju u regularnost narednog prvenstva. 

“Naredne godine ispast će šest klubova što znači da će biti teško i dugo takmičenje. Poduzet ćemo sve mjere kako bi ono bilo regularno. Izvršni odbor, i na kraju krajeva i Skupština N/FS BiH prilikom skraćenja lige obavezali su organe koji rukovode takmičenjem da iznađu dodatne mjere da se na dodatne načine pokuša osigurati regularnost”, rekao je Pilav.

“To ne znači da do sada nije bilo regularno takmičenje, nego da se posveti maksimalna pažnja organa i pojedinaca kako bi naredno prvenstvo bilo privedeno na regularan način i isključivo da se sportski odluči ko će ostati u Premijer ligi BiH”, zaključuje.

Izvor: Agencije