LE: Četvrta titula za Sevillu ili prva za Dnipro

Fedetski na treningu: Ovo finale je poklon našim navijačima (Reuters)

Nogometaši Seville i Dnipra igrat će u finalu Lige Europe koje je na rasporedu večeras, 27. maja u Varšavi.

Španski sastav brani naslov i lovi rekordni četvrti trofej pobjednika najmasovnijeg europskog takmičenja, dok je Dnipro već samim ulaskom u finale ostvario historijski uspjeh.

Sevilla u Varšavi može postati prvi klub u historiji Kupa UEFA (kako se ranije zvalo ovo takmičenje) i Lige Europe sa četiri naslova. Andalužani su trenutno jedan od četiri tima, uz Juventus, Inter i Liverpool koji su u ovom natjecanju slavili tri puta. Zanimljivo, klub iz Španije je tri puta stigao do finala i svaki put pobijedio (2006, 2007, 2014), a večeras će nastupiti i u četvrtom finalu.

„U ekipi vlada sjajno raspoloženje. Na početku sezone niko nije razmišljao koliko ćemo daleko dogurati, no sada po drugi put imamo priliku odbraniti naslov“, kazao je Sevillin strateg, Unai Emery.

Dosadašnji osvajači Lige Europe

2010. Atletico Madrid

2011. Porto

2012. Atletico Madrid

2013. Chelsea

2014. Sevilla

Nakon što je prošle sezone osvojila Ligu Europe, Sevilla je prodala nekoliko ključnih igrača među kojima su Ivan Rakitić, Alberto Moreno, Federico Fazio, Diego Perotti… i malo ko je vjerovao u novi europski uspjeh.

No, Emery je znalački obavio posao i ne čudi što je u ovom trenutku jedan od najtraženijih europskih trenera.

„Bilo bi glupo kazati kako ne razmišljamo o četvrtom naslovu i pisanju historije. Međutim, bilo bi pogubno podcijeniti Dnipro. Ukrajinci nisu slučajno došli do finala“, dodao je on.

Početak protiv Hajduka

Dnipro je svoju europsku „avanturu“ započeo u augustu prošle godine protiv splitskog Hajduka i jedva prošao. Tada se ni najhrabriji navijači ukrajinskog tima nisu usudili prognozirati plasman u finale.

Nakon takmičenja u grupi, Ukrajinci su izbacili Olympiakos, Ajax, Club Brugge i Napoli. I to sve u situaciji kada su domaće utakmice zbog rata u zemlji igrali u Kijevu.

„Ovo finale je poklon našim navijačima. Moral naše ekipe je neuništiv. To nas je držalo i guralo naprijed“, kazao je odbrambeni igrač Artem Fedetski, dok je trener Miron Markevič dodao:

„Sada će cijela Ukrajina stajati uz nas. Igrat ćemo za našu državu.“

Ukrajinci dolaze u Varšavu oslabljeni neigranjem Serhija Kravčenka i Romana Zozulje, dok kod Seville neće biti golmana Beta i odbrambenog igrača Nicolasa Pareje.

VJEROVATNI SASTAVI:

DNIPRO: Bojko – Matos, Čeberjačko, Douglas, Fedetski – Fedorčuk, Kankava – Konopljanka, Rotan, Lučkevič – Seleznjov.

SEVILLA: Rico – Coke, Carrico, Kolo, Tremoulinas – Krychowiak, Mbia – Vidal, Banega, Vitolo – Bacca.

Izvor: Agencije