Dinamo deklasirao Hajduk 4:0

Bio je ovo tek prvi od zadnja tri derbija igrana na stadionu Maksimir koja su privedena kraju (Marko Lukuni? / Pixsell)

U najvećem derbiju hrvatskog nogometa Dinamo je na stadionu Maksimir deklasirao Hajduk 4:0 i dva kola prije kraja prvenstva ima čak 38 bodova više od ‘ljutog rivala’.

Dosad je najveća razlika između Dinama i Hajduka u prvenstvu iznosila 36 bodova.

Utakmica je odigrana bez potpore navijača Torcide, koji su uoči derbija pozvali na bojkot.

Junak utakmice bio je čileanski napadač Angelo Henriquez koji je postigao tri gola (47, 58, 74) stigavši tako do brojke od 20 pogodaka u Prvoj HNL ove sezone.

Henriquez je trenutačno drugi strijelac prvenstva, pogodak više od njega postigao je Andrej Kramarić za Rijeku. Gol za ‘modre’ dao je i Ante Ćorić (8).

Bio je ovo tek prvi od zadnja tri derbija igrana na stadionu Maksimir koja su privedena kraju.

U svibnju 2014. godine utakmica je prekinuta u 85. minuti pri rezultatu 1:0 za ‘modre’. Utakmicu je prekinuo sudac Ivan Bebek zbog skandiranja Toricide.

U studenom prošle godine najveći hrvatski derbi nije odigran. Hajduk je odbio nastupiti jer je nekim pripadnicima Torcide zabranjen ulazak na stadion. Utakmica je registrirana 3:0 za ‘modre’.

Dinamo je današnjom pobjedom samo potvrdio deseti uzastopni naslov prvaka, a ove sezone ima priliku zaključiti prvenstvo bez poraza.

Dinamo je u 34 kola upisao 25 pobjeda i devet neodlučenih rezultata uz razliku pogodaka 80:20. Ispred ‘modrih’ su još dvije utakmice.

U idućem kolu Dinamo u nedjelju (24. svibnja) gostuje kod Istre 1961, a u posljednjem kolu (30. svibnja) dočekuje na Maksimiru drugoplasiranu Rijeku.

Torcida bojkotirala derbi

Uoči utakmice, navijačka skupina Torcida pozvala je na bojkot najvećeg hrvatskog nogometnog derbija između Dinama i Hajduka.

Torcida se na ovaj potez odlučila zato što dio navijača na prošlom derbiju u Zagrebu u studenome prošle godine nije mogao ući na stadion. Igrači su se tada solidarizirali sa svojim navijačima s tzv. crne liste policije i derbi je otkazan. 

Torcida je priopćenjem na svojoj Facebook stranici najavila bojkot utakmice zbog bojazni od ponavljanja sličnih incidenata. 

“Svojim nedolaskom na današnju utakmicu želimo još jednom skrenuti pažnju hrvatske javnosti na probleme hrvatskog nogometa koji su doveli do neodigravanja posljednjeg derbija na Maksimiru i prosvjeda navijača Hajduka na splitskoj Rivi. Kako ništa od naših zahtjeva nije usvojeno, svoju borbu za promjenama u hrvatskom nogometu moramo nastaviti. U ovom trenutku ne možemo dopustiti da se lista navijača Hajduka kojoj je zabranjen ulazak na Maksimir proširi za par stotina novih imena po već viđenom obrascu koji je primijenjen na protivničku navijačku skupinu”, stoji u priopćenju. 

‘Krivci u ložama’

“Ne možemo dopustiti da policija prema navijačima Hajduka primjeni iste metode kao i na posljednjoj utakmici reprezentacije u Maksimiru, kada su nas preventivno privodili i zadržali do završetka utakmice te nakon toga pustili bez bilo kakvih prijava. Uvjeravamo Vas da nećemo pasti tako lako. Danas smo u bojkotu, sutra možda na stadionu, a možda i organiziramo gledanje utakmice na trgu. Bolje i opasna sloboda, nego mirno i sigurno ropstvo. Nogomet bez navijača nema smisla nigdje osim kod nas. Prazan jug na Maksimiru, derbi bez navijača, to je realna slika stanja u hrvatskom nogometu danas”, navedeno je dalje.

Torcida je poručila da krivce za ovakvo stanje treba potražiti danas u ložama Maksimirskog stadiona, a ne u navijačima.

“Tišina sa juga na današnjem derbiju je poruka svima onima koji mogu promijeniti stanje u hrvatskom nogometu. Poslušajte tišinu, onih par trenutaka mira prije nego što udari oluja”, poručila je Torcida.

Hrvatski derbi Dinama i Hajduka u studenome je bio otkazan, nakon što su nogometaši splitske momčadi odbili izaći na teren i tako se solidarizirali sa svojim navijačima, od kojih je većina odbila ući na južnu tribinu maksimirskog stadiona, nakon što je pripadnicima Torcide, koji se nalaze na tzv. crnoj listi, zabranjen ulaz na stadion.

Hajduk kažnjen

Osječki sudac Ante Vučemilović tada je zajedno s pomoćnicima izveo na travnjak maksimirskog stadiona početnu jedanaestoricu Dinama te, nakon desetak minuta, označio početak i kraj susreta, nakon što je postalo jasno da Hajdukovi igrači ne planiraju igrati utakmicu.

Disciplinski sudac Prve Hrvatske nogometne lige (HNL) Krešimir Vlajčević pokrenuo je nakon toga postupak radi utvrđivanja disciplinske odgovornosti protiv 16 igrača, trenera i članova uprave HNK Hajduk zbog neodigrane utakmice u Maksimiru.

Disciplinski sudac je pokrenuo postupak zbog odbijanja nastupa momčadi Hajduka. Hajduk je pak nakon toga zatražio ostavke čelnika HNS-a, a Torcida je organizirala veliki prosvjed u Splitu.

Hajduk je kažnjen s oduzimanjem tri boda zbog neodigrane utakmice, a osim oduzimanja bodova kažnjeni su i čelnici Hajduka koji su donijeli odluku o nenastupanju momčadi.

Tako su predsjednik uprave kluba Marin Brbić i članovi Nadzornog odbora Ljubo Pavasović-Visković, Vjekoslav Hrabar, Ante Majić i Nikola Koceić-Bilan kažnjeni zabranom obavljanja funkcije u nogometu u trajanju od jedne godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije