NFL drastično kaznio Bradyja i Patriotse

Ispuhane lopte su Bradyju omogućavale bolju kontrolu (EPA)
Ispuhane lopte su Bradyju omogućavale bolju kontrolu (EPA)

Aktuelni NFL prvaci New England Patriotsi kažnjeni su sa milion dolara, a njihov ‘quarterback’ Tom Brady s četiri utakmice neigranja na početku sljedeće sezone, zbog namjernog ispuhivanja lopti uoči prošlogodišnjeg konferencijskog finala.

Afera ‘Deflategate’ posljednjih je sedmica držala NFL u žarištu zanimanja američke javnosti, čak i u vrijeme dok lopte miruju, a početak nove sezone je još mjesecima daleko, prenosi Hina.

Radi se događaju od 18. januara ove godine, kad su New England Patriotsi u konferencijskom finalu za naslov prvaka AFC-a ugostili Indianapolis Coltse i pobijedili ih s 45-7, te se plasirali u Super Bowl, u kojem su stigli do naslova NFL prvaka, savladavši branioce naslova Seattle Seahawkse.

Nakon optužbi iz tabora Coltsa da su lopte kojima su svoje akcije odigravali Patriotsi bile ispuhane, što je u hladnim uvjetima omogućavalo domaćem ‘quarterbacku’ Tomu Bradyju i njegovim hvatačima bolju kontrolu pri izbacivanju i hvatanju, NFL je pokrenuo istragu, za koju je bio angažiran advokat Ted Wells.

Njegov četveromjesečni rad rezultirao je izvještajem na 243 stranice, a Wellsov zaključak je bio da je osoblje Patriotsa “vrlo vjerojatno bilo uključeno u namjerno ispuhivanje lopti”.

Taj izvještaj je bilo temelj za najdrastičniju kaznu koju je ikad izrekao NFL. Osim što su suspendirali Bradyja na četiri utakmice, a New Englandu izrekli milion dolara novčane kazne, Patriotsi su ostali bez izbora u prvoj rundi drafta 2016, te bez mogućnosti da biraju u četvrtom krugu drafta 2017. godine.

Suspenzija uposlenika

Dva zaposlenika Patriotsa, John Jastremski i James McNally, koji su direktno sudjelovali u činu ispuhivanja, suspendirani su na neodređeni rok i ostali su bez plate.

“Ove smo odluke donijeli nakon opširnih razgovora s Troyem Vincentom i mnogima drugima”, u službenom priopćenju je izjavio povjerenik NFL-a Roger Goodell, spominjući ime glavnog čovjeka NFL-a za nogometne operacije.

“Pri odluci smo vodili brigu o iznimnom značaju zaštite integriteta sporta, te temeljitošću u Wellsovom nezavisnom izvještaju”, dodao je Goodell. 

Iako u izvještaju nisu izneseni čvrsti dokazi protiv Bradyja i Patriotsa, NFL je Wellsove nalaze protumačio kao dovoljne za izricanje drastične kazne.

“U ovom su slučaju lopte bile namjerno ispuhane, kako bi se Tomu Bradyju dala značajna prednost, a nakon što su ih suci utakmice pregledali u skladu s pravilima”, napisao je Troy Vincent u pismu Patriotsima, koji su već bili uhvaćeni kako pokušavaju doći do prednosti pred suparnicima na nepošten način, što je, također, odigralo ulogu u izricanju kazni.

Trener Patriotsa Bill Belichick je 2007. godine kažnjen sa 500.000 dolara zbog nedopuštenog snimanja odbrambenih signala trenera New York Jetsa, a New England je tada izgubio pravo na izbor u prvom krugu drafta, te je morao platiti kaznu od 250.000 dolara.

Reakcije na kaznu u svijetu NFL-a su podijeljene. Neki smatraju da su Patriotsi i Brady to zaslužili, dok je za druge izrečena kazna, pogotovo suspenzija za 37-godišnju najveću zvijezdu New Englanda i muža brazilske manekenke Gisele Bundchen, pretjerana.

Naravno, Patriotsi se s kaznama neće lako pomiriti, a Bradyjev advokat već je najavio žalbu.

Predsjednik i glavni operativac New Englanda Robert Kraft je kaznu NFL-a nazvao “pretjeranom i izvan svih razumnih očekivanja”.

“Kazna se temelji na pretpostavkama, a ne na čvrstim zaključcima i dokazima”, izjavio je u saopćenju Kraft i dodao da klub bezrezervno podržava Bradyja.

Izvor: Agencije


Povezane

Payton Manning je stigao do brojke od 509 dodavanja, čime je za jedno dodavanje prestigao legendarnog Bretta Favrea.

20 Oct 2014
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO