UEFA: Hrvatska bez navijača protiv Italije

Hrvatska je kažnjena zbog susreta igranog u Zagrebu (AP)

Disciplinska komisija Evropske nogometne asocijacije objavila je u srijedu da će se kvalifikacijski susret za Evropsko prvenstvo 2016. godine između Hrvatske i Italije 12. juna igrati pred praznim tribinama.

Hrvatska je ovaj susret trebala igrati kao domaćin, a UEFA-ina Komisija za kontrolu, etiku i disciplinu donijela je kaznenu odluku zbog različitih incidenata tokom kvalifikacione utakmice grupe H između Hrvatske i Norveške, odigrane u Zagrebu 28. marta.

Osim igranja pred praznim tribinama, Hrvatski nogometni savez mora platiti 55.000 eura, zbog rasističkih povika sa tribina te zbog upotrebe pirotehnike.

Prethodni susret Hrvatske i Italije, odigran u novembru u Milanu, obilježio je incident s pirotehnikom te sukob navijača i policije.

Italijanska policija je uhapsila 16 hrvatskih navijača koji su izazvali nerede na utakmici, a koji su naknadno pušteni kući i na slobodi će čekati suđenje u Italiji.

Utakmica Italija – Hrvatska odigrana na San Siru bila je u 75. minuti prekinuta na deset minuta zbog toga što su hrvatski navijači bacali baklje i dimne bombe na teren, a potom su se sukobili s italijanskom policijom.

Neredi su nastavljeni i nakon utakmice van stadiona “Giuseppe Meazza” (San Siro), a italijanska policija privela je 16 hrvatskih navijača.

Slučaj Šimunić

Hrvatski nogomet je i ranije imao problema s rasističkim i fašističkim povicima, a najzvučniji incident je onaj s Josipom – Joeom Šimunićem, kojeg je Međunarodni sportski arbitražni sud u Lausanni kaznio sa deset utakmica zabrane igranja za hrvatsku reprezentaciju i 30.000 švicarskih franaka.

Šimunić je kažnjen jer je nakon slavlja “Vatrenih” protiv Islanda u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine na stadionu Maksimir poveo navijanje ‘Za dom…’, nakon kojeg je dio navijača odgovorio sa “…spremni”.

Zbog te kazne, Šimunić propustio SP igrano prošle godine u Brazilu.

Šimunić je po završetku utakmice uzeo mikrofon te nekoliko puta uzviknuo “Za dom…”, na što mu je publika s tribina odgovorila “… spremni”, a Disciplinska komisija FIFA-e takvo je ponašanje okarakterizirala diskriminatornim.

“Igrač i publika su koristili povik kojeg je tokom Drugog svjetskog rata koristio fašistički ustaški pokret. Stoga je Disciplinska komisija zaključila kako je njihovo ponašanje bilo diskriminirajuće. Uzevši u obzir sve okolnosti ovog slučaja, posebno ozbiljnost incidenta, Disciplinska komisija je odlučila kazniti igrača sa deset utakmica neigranja”, objavila je tada FIFA.

Izvor: Agencije