Države moraju riješiti navijačko nasilje

Spaho: Na tribinama ima previše 'neiživljenih' pojedinaca (Al Jazeera)

Piše: Ibrahim Sofić

Disciplinska komisija Europske nogometne asocijacije u srijedu će, 8. aprila, odlučivati o mogućim kaznama za nogometne saveze Crne Gore i Rusije, nakon prekinute utakmice ove dvije reprezentacije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016. godine.

Meč Crnogoraca i Rusa, igran u Podgorici 27. marta, prekinut je nakon što je u 67. minuti ruski reprezentativac Dmitrij Kombarov pogođen predmetom bačenim sa zapadne tribine.

Ovom incidentu prethodio je teži, sa samog početka, kada je bakljom, bačenom sa sjeverne tribine, pogođen golman gostiju Igor Akinfejev.

On je noć proveo u Kliničkom centru u Podgorici na posmatranju i dio kose mu je bio spaljen.

Tri dana kasnije, Disciplinska komisija UEFA-e je otvorila postupak protiv obje reprezentacije. Crnogorci se terete za navijačko paljenje i bacanje pirotehnike, te bacanje drugih objekata na teren – Članak 16 (stavovi 2, b, c) Disciplinskih pravila UEFA-e, te neodigravanje kompletne utakmice – Članak 27 (1) Pravila takmičenja iste organizacije.

Istinski ljubitelji ne idu na utakmice zbog ‘cirkusa’

Pirotehnika, fizički obračuni, nacionalizam i drugi oblici politike na stadionima doveli su do toga da je posjeta na utakmicama domaćih prvenstava u regiji, kako kaže Spaho – simbolična.

„Najveći broj navijača neće da ide na utakmice upravo zbog navedenih razloga. Oni koji istinski vole fudbal i navijaju za taj sport, neće da idu na stadione. Kažu: ‘Ma, ne mogu ja sa onima, što će mi sve to, iživljavanje, cirkus, ma nema veze sa navijanjem.'“

„Nekada je bio jedan divan članak u Slobodnoj Dalmaciji o tome kako izgleda utakmica Sarajevo – Željo. Dva navijača idu zajedno prema Koševu, na Ciglanama popiju piće, pa onda svako ode na svoju tribinu, jedan na jug, jedan na sjever. Nakon utakmice se opet nađu na piću, neko izgubio, neko pobijedio, malo se prepucavaju… To je bio primjer sportskog odnosa i ponašanja, ovo je otišlo sve predaleko.“

Sa druge strane, Rusi se također terete za navijačko paljenje i bacanje pirotehnike, te bacanje drugih objekata na teren – Članak 16 (stavovi 2, b, c) Disciplinskih pravila UEFA-e. Također je Nogometni savez Rusije uložio protest na dešavanja u Podgorici.

U korist Rusije

Prema mišljenju stručnjaka, domaćinu ove utakmice prijete tri segmenta kazne.

„Može se očekivati da će se utakmica registrirati u korist Rusije, izvjesno je da će to biti rezultat 3:0, te da će se izreći kazne Fudbalskom savezu Crne Gore. Jednim dijelom će biti novčana kazna, a drugim dijelom će biti govora o suspenziji stadiona ili utakmicama bez prisustva gledalaca“, za Al Jazeeru kaže Mehmed Spaho, bivši delegat UEFA-e, te nekadašnji član Disciplinske komisije Svjetske nogometne asocijacije (FIFA).

Sugovornik Al Jazeere kaže kako je upitno da li se utakmica trebala nastaviti kada je pogođen Akinfejev.

„Utakmica je počela problemima, to je jasno. Upitno je da li se trebala nastaviti kad je već golman povrijeđen, no vjerovatno su se i sudije i delegat rukovodili idejom: ‘Hajde da se utakmica odigra’. Uvijek je cilj, kada govorimo sa aspekta UEFA-e, da se utakmica odigra, to je smisao samog takmičenja“, ističe Spaho.

On smatra kako je takvim razvojem situacije na stadionu pod Goricom u glavnom crnogorskom gradu nanesena velika šteta Rusiji.

„Dakle, otišao je prvi golman i ruskoj reprezentaciji je uskraćena jedna izmjena u toku meča jer je bila primorana uvesti drugog golmana. Sa tog aspekta je realno očekivati navedene kazne“, dodao je Spaho.

Stav sudija CAS-a

Italijan Lucio Colantuoni, jedan od sudija Međunarodnog suda za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani, prošle sedmice je kazao kako misli da Crnoj Gori prijeti isključenje iz kvalifikacija za EURO 2016.

„Ako bih se morao baviti prognozama, rekao bih da će Crna Gora izgubiti utakmicu službenim rezultatom 3:0. Pored toga, ona može biti i diskvalificirana iz daljih borbi za plasman na EURO. S pravne tačke gledišta, ono što se dogodilo u Podgorici je zločin i sve osobe koje su u tome učestvovale treba kazniti“, rekao je on.

Spaho smatra kako ovaj scenarij nije realan, pogotovo ako se ima u vidu da u prošlosti nije bilo većih ekscesa u Crnoj Gori.

„Ja lično ne očekujem takvu kaznu, puno toga bi trebalo da se desi za tako nešto. To je zaista najdrastičnija kazna i nije realno tako nešto za očekivati“, kazao je on.

Slučaj iz Podgorice nije izoliran na Balkanu. Tokom istog ciklusa kvalifikacija, incidenata je bilo u Beogradu, u utakmici Srbija – Albanija koja je također prekinuta. Česte su scene sukoba rivalskih navijača na klupskom nivou, ali i u drugim sportovima zna biti veoma napeto i incidentno.

Rasprava o sigurnosti na stadionima

Sagovornik Al Jazeere ističe kako dešavanja na podgoričkom stadionu trebaju  biti povod za raspravu o sigurnosti na sportskim događajima.

„O ovom pitanju treba otvoriti široku društvenu raspravu i ovo rješavati. Mi smo u Prvenstvu BiH (Premijer liga BiH) stalno izloženi nekim petardama, bakljama, čitav arsenal pirotehnike. Tome se treba posvetiti pažnja, kao i radu sa navijačima sa jedne strane, te ako nije moguće to – onda pristupiti kažnjavanju“, ističe Spaho.

On dodaje kako je Hrvatska donijela Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim borilištima, te da je u BiH pokretano dosta incijativa.

„Davali smo prijedlog, neke nacrte da to uđe u proceduru, da se nešto desi. Ipak, uvijek ima (zakon koji tretira) javni red i mir, to je jednostavno. Ako ne može razgovor, rasprava sa navijačima, onda se treba pristupiti pojedinačnom kažnjavanju, sankcijama i represiji. Država mora odgovoriti na to, ne treba čekati da neko strada.“

Nisu samo protivnički nogometaši ili navijači meta – već i domaći gledaoci koji nisu dio navijačke grupe.

Spaho navodi kako na tribinama ima previše „neiživljenih“ pojedinaca.

„To su veoma opasne stvari. Treba provjeriti ko sve učestvuje da se pirotehnika unese na stadion, da li se vrši adekvatna kontrola, pretresanje, kako se to unosi i to se mora spriječiti.“

„Mislim da je Željo (NK Željezničar iz Sarajeva) napravio dobre poteze, dosta su uradili sa navijačima, imali razgovore da se to svede na normalnu mjeru navijanja. U sportu nije loše kad neko zviždi, to je dio navijanja i kada se pjeva, ali ima previše neiživljenih. Nema potrebe za političkim parolama i ratnim zastavama na stadionima“, ističe bivši član komisija UEFA-e i FIFA-e.

Izvor: Al Jazeera