NBA: Bullsi, Warriorsi i Cavaliersi vode 3-0

Košarkaši Golden Statea uspjeli su preokrenuti čak 20 poena zaostatka s početka posljednje četvrtine i u produžetku doći do pobjede nad New Orleansom (123:119) do koje ih je vodio Stephen Curry s 40 poena.

Sve je upućivalo na to da će najbolja ekipa regularnog dijela sezone američke NBA lige doživjeti prvi poraz u ovogodišnjem doigravanju. Posljednjih 12 minuta regularnog dijela dvoboja u New Orleansu domaći su dočekali s 20 koševa prednosti (89:69).

Šest minuta prije kraja Pelicansi su još imali +17 (101:84), a u posljednje tri minute ušli su s +10 (103:93). No, ništa od toga nije bilo dovoljno za slamanje borbenog duha „Ratnika“ iz Oaklanda i njihovog vođe Curryja.

Na deset sekundi prije isteka 48. minute Anthony Davis (29 poena, 15 skokova) pogodio je jedno od dva slobodna bacanja za vodstvo 108:105, a Curry na drugoj strani iz drugog pokušaja pogodio tricu za izjednačenje nakon skoka u napadu i asistencije Marreesea Speightsa. Bio je to 33. poen Curryja, a sudije su mu mogle dodijeliti i dodatno slobodno bacanje. No, gosti nisu protestirali.

Curry je u dodatnih pet minuta dogurao do 40 poena, podijelio još dvije od svojih devet asistencija i odveo Warriorse do velike pobjede koju su proslavili kao da su njome prošli i sljedeći krug. On je glavnog pomagača u ovoj „krađi“ imao u Klayu Thompsonu (28 poena, šest skokova) i Draymondu Greenu (12 poena, 17 skokova) koji je s dva skoka u napadu i iz njih proizašla četiri poena imao jednu od ključnih uloga u završne dvije minute regularnog dijela utakmice.

Dobra minutaža Rosea

I u Milwaukeeju je bilo gotovo jednako tužno kao i u New Orleansu. U utakmici prepunoj preokreta, u kojoj je Milwaukee u drugoj četvrtini vodio i s 18 poena prednosti, a Chicago do posljednje četvrtine to preokrenuo u vodstvo 86:75, pobjednik je odlučen tek u drugom produžetku. Bullsi su slavili sa 113:106, a igrači i navijači Bucksa imaju za čim žaliti, jer su imali šut za pobjedu i na isteku regularnog dijela utakmice i na kraju prvog produžetka.

Chris Middleton (18 poena) je promašio prvu priliku, nakon što je vratio Buckse u utakmicu s osam poena u posljednjih 87 sekundi regularnog dijela, u kojem je pet sekundi prije kraja Derrick Rose pogodio jedno od dva bacanja za izjednačenje na 95:95 i prvi produžetak. Šut za pobjedu u prvom produžetku imao je O. J. Mayo, ali ni on nije uspio. Bullsi su odgovorili serijom 8:0 na početku drugog produžetka, što domaći Bucksi više nisu imali snage stići.

Osim što je s 34 poena (trice 5/9), osam asistencija i pet skokova opet bio najbolji igrač Bullsa, navijače Chicaga će razveseliti podatak da je Rose igrao 48 minuta. Uz njega je opet briljirao i Jimmy Butler s 24 poena.

Giannis Antetokounmpo (25 poena, 12 skokova), Michael Carter-Williams (19 poena, devet asistencija) i John Henson (15 poena, 14 skokova) trudili su se to spriječiti, ali im je pobjeda izmigoljila.

Doček za Jamesa

Konačnih 103:95 za Cleveland u bostonskom TD Gardenu neće otkriti koliko su Celticsi bili blizu Cavsima. Navijači Celticsa „toplo“ su dočekali LeBrona Jamesa, jer se još dobro sjećaju njegove posljednje utakmice u doigravanju 2012. kada je u dresu Miamija s 45 poena i 15 skokova spasio Heat od ispadanja u konferencijskom finalu na putu prema svom prvom NBA naslovu. James im je uzvratio nešto skromnijim učinkom – 31 poenom, 11 skokova i četiri asistencije.

No, ključne je poene ubacio Kevin Love, kad se Boston dvije minute prija kraja približio na tri poena zaostatka (92:95). Love je odgovorio s dvije trice i odveo Cavse na umirujućih 101:93, od čega se domaći više nisu uspjeli oporaviti. Love je ukupno ubacio 23 poena uz devet skokova.

Kyrie Irving nije imao šutersku večer (13 poena, šest asistencija), ali je to nadoknadio J. R. Smith sa 15 poena. Boston je predvodio Evan Turner s 19 poena, osam asistencija i osam skokova, dok je Avery Bradley ubacio 18 poena.

Rezultati:

Milwaukee – Chicago 106:113 (dva produžetka) (Chicago vodi 3-0 u seriji)

Boston – Cleveland 95:103 (Cleveland vodi 3-0 u seriji)

New Orleans – Golden State 119-123 (produžetak) (Golden State vodi 3-0 u seriji)

Izvor: Agencije