BiH evropski rekorder po promjenama trenera

Dženan Uščuplić je novi - stari trener FK Sarajevo (Anadolija)

Nogometni premijerligaši u Bosni i Hercegovini, nakon posljednje četiri smjene u proteklim danima, ove su sezone 25 puta mijenjali trenere, što je rekord u nacionalnim prvenstvima Evrope.

Prema analizi Anadolije, u 16 klubova društva najboljih za šefove stručnih štabova u tekućem prvenstvu, Premijer ligi BiH i Kupu, birana su 34 trenera.

Najviše ih je promijenio zenički Čelik, čak pet. Na užarenoj klupi tima sa “Bilinog polja” sjedili su Nizah Hukić, Milomir Odović, Darko Nestorović, Boris Pavić i Elvedin Beganović.

Šest ekipa imalo je po tri trenera. To su “fenjeraš” Zvijezda iz Gradačca (Nermin Huseinbašić, Petar Šegrt, Nedim Jusufbegović), Vitez (Husnija Arapović, Ante Miše, Valentin Plavčić), Travnik (Osmo Bajrić, Selver Lihovac, Husnija Arapović), Sloboda (Denis Sadiković, Acacio Alfredo Casimiro, Husref Musemić), Željezničar (Admir Adžem, Almir Memić, Milomir Odović) i Zrinjski (Branko Karačić, Mišo Krstičević, Vinko Marinović).

Vrijedi istaći i kako su Memić u Željezničaru, te Nestorović u Čeliku bili imenovani trenerima, ali nisu vodili tim niti u jednoj od utakmica.

Uprava “plavih” sa Grbavice u pauzi između prvenstva se predomislila, pa umjesto Memića povjerenje izglasala Odoviću, dok je Nestorović, selektor mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine odustao od angažmana u Čeliku.

Promjene trenera

I Sarajevo je poput spomenute šestorke dva puta pravilo promjene u stručnom štabu. Nakon što je sezonu počeo Dženan Uščuplić, razriješen je dužnosti “jer nije posjedovao UEFA Profi licencu”, pa je na njegovo mjesto došao Meho Kodro.

U ponedjeljak je zbog loših rezultata Uprava smijenila Kodru, a Uščuplić, koji se u međuvremenu doškolovao za “A” licencu, vratio se na poziciju na kojoj je bio do septembra prošle godine.

Pet trenera radilo je u dva kluba bh. elite u tekućem prvenstvu. Nedim Jusufbegović doskora bio je trener Veleža. Nakon otkaza nije dugo bio bez posla, pa je od minulog vikenda u Zvijezdi iz Gradačca.

Vinko Marinović je fotelju u banjalučkom Borcu zamijenio “udobnijom” u mostarskom Zrinjskom. Husnija Arapović vodio je Vitez u prva četiri kola da bi potom preuzeo Travnik.

Milomir Odović bio je u Čeliku, a od zimus je u matičnom klubu Željezničaru, u kojem je stekao igračku slavu, ali i u prvom kratkom mandatu trenersku reputaciju. 

Srđan Bajić, trener Drine iz Zvornika ovu takmičarsku godinu počeo je u Radniku iz Bijeljine.

Trenere u sezoni 2014/15. u Premijer ligi BiH nisu mijenjali samo Olimpic, koji se sa Mirzom Varešanovićem bori za Evropu, pa i titulu prvaka BiH, te Slavija iz “zlatne sredine” sa Draganom Radovićem, piše Anadolija.

Treneri po klubovima u BiH u sezoni 2014/15.:

Široki Brijeg: Slaven Musa, Blaž Slišković,

Zrinjski: Branko Karačić, Mišo Krstičević, Vinko Marinović,

Željezničar: Admir Adžem, Almir Memić, Milomir Odović,

Sarajevo: Dženan Uščuplić, Meho Kodro, Dženan Uščuplić,

Olimpic: Mirza Varešanović,

Borac: Vinko Marinović, Vlado Jagodić,

Velež: Nedim Jusufbegović, Avdo Kalajdžić,

Slavija: Dragan Radović,

Sloboda: Denis Sadiković, Acacio Alfredo Casimiro, Husref Musemić,

Čelik: Nizah Hukić, Milomir Odović, Darko Nestorović, Boris Pavić, Elvedin Beganović,

Radnik: Srđan Bajić, Slavko Petrović,

Drina: Dragan Mičić, Srđan Bajić,

Travnik: Osmo Bajrić, Selver Lihovac, Husnija Arapović,

Vitez: Husnija Arapović, Ante Miše, Valentin Plavčić,

Mladost (Velika Obarska): Dušan Jevrić, Slavoljub Bubanja,

Zvijezda: Nermin Huseinbašić, Petar Šegrt, Nedim Jusufbegović.

Izvor: Agencije