Premijer liga BiH će biti skraćena na 12 klubova

Za odluku je glasalo 56 delegata dok su dva bila suzdržana (Anadolija)

Generalna skupština Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (NFSBiH), danas je u Sarajevu donijela odluku o promjeni broja klubova u Premijer ligi BiH, odnosno o smanjenju broja članova elitnog ranga bosanskohercegovačkog nogometa sa 16 na 12.

Delegati Skupštine prihvatili su Prijedlog skraćenja BH Telecom Premijer lige BiH, koja će od sezone 2016/17 brojati 12 klubova.

Za odluku je glasalo 56 delegata dok su dva bila suzdržana.

Odluka će se provesti tako što će na kraju naredne sezone, ligu napustiti šest klubova, dok će je popuniti prvaci entitetskih takmičenja.

Kupljena nova zgrada

U obrazloženju odluke konstatirano je kako će se smanjenjem lige povećati kvaliteta takmičenja, interes navijača i medija, te pojačati finansijska stabilnost klubova.

U prvom dijelu sjednice jednoglasno su usvojeni Izvještaj o radu, Finansijski izvještaj i Revizorski izvještaj NSBiH za 2014., te Plan rada i Finansijski plan NSBiH za 2015. godinu.

Delegati su jednoglasno usvojili i finansijski i izvještaj o radu, kao i raspodjelu viška sredstava iz prošle godine.

Čelnici Saveza su potvrdili kako su sredstvima Europske nogometne asocijacije (UEFA), kupili novu zgradu Saveza, a milion KM (pola miliona eura) iz viška sredstava bit će utrošeno na adaptaciju zgrade.

Izvor: Agencije