Huligani napali Niku Kovača i vodstvo HNS-a

U delegaciji Saveza, između ostalih bili su izvršni predsjednik Damir Vrbanović i selektor Niko Kovač (na slici) (AP)

Delegacija Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) imala je neugodan incident na putu za Split, gdje je  u utorak, sa predstavnicima Hajduka i Grada Splita, trebala razgovarati o organizaciji susreta kvalifikacija za Evropsko prvenstvo naredne godine Hrvatska – Italija, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici HNS-a.

Na odmorištu Zir, grupa od desetak huligana s obilježjima HNK Hajduk, prvo je verbalno, a potom i fizički napala delegaciju kuće hrvatskog nogometa, navodi se u saopćenju.

„Zahvaljujući smirenoj reakciji predstavnika HNS-a, incident je završen bez ozbiljnijih posljedica, uz manju štetu na službenom automobilu Saveza“, stoji u saopćenju HNS-a.

Ličko-senjska policija privela je 12 navijača zbog ovog napada. Glasnogovornica PU Ličko-senjske, Maja Brozičević izjavila je za agenciju Hina kako je policija dojavu o incidentu na autocesti A1 dobila oko 17 sati. Policajci su odmah izašli na teren i ubrzo u Gračacu uhitili dvanaest osoba, koje su se kombijem splitskih registracija dovezle do odmorišta Zir.

„Incident se odvijao na parkiralištu odmorišta Zir. Delegacija HNS-a se nalazila u kombiju marke mercedes vito, zagrebačkih tablica. Prvo je došlo do verbalnog, a onda i fizičkog obračuna. Za sada nitko od sedam osoba iz kombija zagrebačkih tablica nije zatražio liječničku pomoć. Privedene osobe se sada nalaze na kriminalističkom istraživanju u Policijskoj postaji Gospić“, kazala je Brozičević.

Dodala je kako uhapšene osobe na sebi nisu imale nikakva navijačka obilježja, no nije isključila mogućnost da su ih u međuvremenu odbacili.

‘Država bez huliganizma’

U delegaciji Saveza bili su izvršni predsjednik Damir Vrbanović, selektor Niko Kovač, povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk, asistentica reprezentacije Iva Olivari, menadžer za utakmice Alan Balen, menadžer za ulaznice Nikša Martinac i glasnogovornik Tomislav Pacak.

Na mjesto incidenta pozvana je policija, koja je izvršila uviđaj.

„Hrvatski nogometni savez ponovno osuđuje svaki oblik navijačkog nasilja te će se nastaviti boriti protiv huliganizma svim sredstvima koje ima na raspolaganju. Usprkos ovakvom neugodnom incidentu, svjesni smo kako ovi huligani ne predstavljaju Hajduk, navijačku skupinu Torcidu ili grad Split i nećemo dopustiti da takvi huligani utječu na namjeru rukovodstva Saveza da reprezentacija boravi u Splitu za predstojeću utakmicu protiv Italije“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako građani Splita i Dalmacije „zaslužuju utakmice reprezentacije, kao što svi ljubitelji nogometa u Hrvatskoj zaslužuju živjeti u državi bez huliganizma“.

Uprava splitskog Hajduka osudila je napad huligana na delegaciju HNS-a.

„Hajduk izražava duboko žaljenje zbog neugodnog incidenta kojeg su izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske Niko Kovač i članovi delegacije Hrvatskog nogometnog saveza doživjeli na putu za Split. Također, najoštrije osuđujemo svaki oblik nasilja i huliganskog ponašanja. Izgrednike ne smatramo navijačima, te se kao klub apsolutno ograđujemo od njihovih postupaka“, objavio je Hajduk na svom internetskom portalu.

Izvor: Agencije