Davis kup: Srbija vodi protiv Hrvatske 3:0

Nenad Zimonjić i Novak Ðoković su u dublu savladali Hrvate Marina Draganju i Franka Škugora sa 6:3, 6:4, 6:1 (AP)

Muška teniska reprezentacija Srbije ostvarila je plasman u četvrtfinale Davis kupa, pošto je u subotu povela protiv Hrvatske s nedostižnih 3:0 u meču prvog kola, koji se igra u Kraljevu.

Odlučujući, treći poen za Srbiju osvojili su Nenad Zimonjić i Novak Ðoković, koji su u dublu savladali Hrvate Marina Draganju i Franka Škugora sa 6:3, 6:4, 6:1.

Srbija je u petak povela sa 2:0, zahvaljući pobjedama Ðokovića i Viktora Troickog, koji su bili bolji od Mate Delića i Borne Ćorića sa 3:0, odnosno sa 3:2 u setovima.

Pošto je Srbija osigurala pobjedu, predstojeća dva singl meča u nedjelju neće imati rezultatski značaj.

Reprezentacija Srbije će se za plasman u polufinale boriti u julu protiv pobjednika duela između Brazila i Argentine.

Brazil ili Argentina

Ukoliko protivnik bude Brazil, Srbija će biti domaćin, a u suprotnom će gostovati Argentini.

Ðoković je poslije meča dublova ocijenio da je Srbija pobjedu nad Hrvatskom i plasman u četvrtfunale Davis kupa ostvarila zahvaljujući timskom duhu i sjajnoj publici.

“Najbolji utisak u ova dva dana ostavila je publika, ne samo na nas, nego i na Hrvate. Video sam da su i oni oduševljeni ovakvim prijemom. Nadam se da će ovaj grad ugostiti još veliki broj značajnih događaja, jer je Kraljevo to zaslužilo”, rekao je on.

Prvi reket Srbije i svijeta je naglasio da je od početka susreta s Hrvatskom sve “išlo fenomenalno”.

“Viktor [Troicki] je pobedom posle velikog preokreta nad [Bornom] Ćorićem pokazao šta znači borbeni duh i koliko je on važan za celu ekipu. Zajedništvo vam daje neophodnu energiju i motivaciju da odigrate najbolje što možete za svoju zemlju”, kazao je Ðoković.

Ðoković je rekao da igranje za Srbiju ne doživljava kao obavezu, već kao strast i ljubav prema zemlji i kolegama iz reprezentacije.

Na redu je – padobran

On je istakao da bi radije volio Brazil u četvrtfinalu, zbog prednosti domaćeg terena, i najavio da će, ukoliko opet osvoje trofej, zajedno sa saigračima, skakati uz pomoć padobrana.

“Bolje Brazil, jer bismo mi bili domaćini, da biramo podlogu, uslove, tada sve ide u našu korist, prednost domaćeg terena mnogo znači. Raspored je velika poteškoća za sve nas, ovo je individualni sport, četvrtfinale je odmah nakon Wimbledona, što je loše, gledajući iz moje perspektie, ali ne osećam to kao obavezu, nego kao strast, ljubav prema zemlji, ovom momcima. Kada se okupimo, vlada porodični ambijent, atmosfera je preduslov za sjajne partije. Nadam se da će nam se i Janko [Tipsarević] brzo pridružiti, jer kad smo kompletni, kada je na okupu šampionski tim iz 2010. godine, svakog možemo da dobijemo, i kod kuće i u gostima”, izjavio je Ðoković na konferenciji za novinare.

Na pitanje da li će biti “kolektivnog šišanja”, kao poslije osvajanja prve titule, Ðoković je rekao: “Videćemo sa Viktorom, ali ideja je da skačemo iz padobrana.”

Selektor Srbije Bogdan Obradović čestitao je svojim igračima na “ogromnom srcu”.

“Momcima čestitam jer su pokazali da imaju ogromno srce. Zaista smo velika porodica, ovaj tim je spreman da osvoji još titula”, poručio je Obradović, koji je predvodio reprezentaciju i 2010. godine, kada je Srbija prvi put u jistoriji osvojila “Salataru”.

On je čestitao Hrvatima na borbenoj i fer igri i naglasio da je i ovaj meč u Kraljevu pokazao da su Srbija i Hrvatska dvije velike prijateljske zemlje.

Krajan: Rezultat je realan

Selektor reprezentacije Hrvatske Željko Krajan je izjavio da je rezultat realan i ocijenio da selekcija Srbije, predvođena Ðokovićem, spada u najuuzi krug favorita za titulu.

“Srbiju u ovom sastavu, s Novakom, još ako se Janko Tipsarević vrati, svakako spada među dva-tri najveća favorita i može do titule”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Dodao je da je bio iznenađen kada je vidio da će Ðoković igrati u dublu umjesto Troickog.

“Nismo baš bili šokirani, ali malo iznenađeni jesmo, jer smo očekivali Viktora. Međutim, činjenica da je on jučer igrao pet setova i vjerojatno Novakova procjena da će s njim lakše osvojiti odlučujući poen je presudila”, dodao je Krajan.

Selektor Hrvatske dodao je da se nada da će njegov tim u baražu za opstanak u Svjetskoj grupi imati više sreće i da neće dobiti najtežeg ogućeg rivala.

“Želja nam je da igramo s Barbadosom ili Dominikanskom Republikom, to je svakako lakše nego s Amerikom. Vidjet ćemo da li ćemo biti nositelji, ali nadamo se da će i nama jednom ždrijeb doći naruku”, zaključio je Krajan.

BiH bolja od Zimbabvea

Teniska Davis kup reprezentacija Bosne i Hercegovine došla je do nedostižne prednosti od 3:0 nad Zimbabveom u prvom kolu Druge grupe Euro-afričke zone u Harareu.

Treći poen bh. reprezentaciji donijeli su u subotu Mirza Bašić i Tomislav Brkić, koji su u dublu, u dugotrajnom i iscrpljujućem meču u teškim vremenskim uvjetima, savladali Waynea Blacka i Marka Fynna sa 3:1 u setovima (6:3, 3:6, 6:3, 6:4).

Ovim trijumfom teniseri Bosne i Hercegovine osigurali su plasman u drugo kolo, u kojem će u julu igrati s pobjednikom susreta Mađarska – Moldavija.

U nedjelju su na rasporedu preostala dva single meča, a selektori imaju pravo na zamjenu igrača.

Izvor: Agencije