Medunjanin: Moramo dati sve od sebe

Medunjanin: Znači, ako se ne pripremimo dobro i ne damo 100 posto od sebe bit će teško (Getty Images)

Piše: Ibrahim Sofić

Haris Medunjanin jedan je od nogometaša od kojih se očekuje da savlada protivničkog golmana na predstojećim utakmicama reprezentacije Bosne i Hercegovine.

„Zmajevi“ u subotu nastavljaju kvalifikacije za plasman na Europsko prvenstvo u nogometu koje će naredne godine organizirati Francuska. Protivnik najboljem bh. timu bit će Andora koja će na Estadio Nacional u Andora la Velli dočekati protivnika.

U dosadašnjem toku kvalifikacija, BiH je u četiri meča zabilježila dva remija i dva poraza, te sa dva boda zauzima pretposljednje mjesto u grupi B, dok je Andora posljednja bez osvojenog boda.

Odlični treninzi

Medunjanin ističe kako su pripreme bh. reprezentacije u proteklih nekoliko dana u Zenici protekle dobro.

„Dobro se osjećam, pripreme su dobro prošle. Imali smo dva odlična treninga sa novim selektorom (Mehmedom Baždarevićem). Vidi se da se profesionalno radi i da su svi koncentrisani. Selektor je novi i svi trebamo da mu se pokažemo i dokaženi. Imamo sad tu bitnu utakmicu da se vratimo u kvalifikacije“, kazao je Medunjanin, inače nogometaš španskog prvoligaša Deportiva iz La Corune.

Baždarević je pozvao nekoliko novih igrača u nacionalni tim, kao i nekoliko koji su ranije nosili bh. dres, ali nisu bili u timu u proteklim utakmicama, poput Ervina Zukanovića, igrača italijanskog Chieva.

„Zukanović je bio davno, no isto je kao da je stalno bio sa nama. Imamo nekoliko mlađih igrača koji su došli. Mi ih uvijek prihvatimo kao da su odavno sa nama i njima će biti, kako vrijeme prolazi, sve lakše i lakše da budu sa nama i da daju svoj maksimum“, navodi Medunjanin.

Andora je u četiri dosadašnje utakmice kvalifikacija za Europsko prvenstvo postigla dva i primila 17 golova. Ono što se ističe kao nezgodna situacija za gostujući tim na Estadi Nacional je činjenica da ovaj stadion ima plastičnu travu kao podlogu za igru.

„Mislim da ta podloga ne bi trebala biti problem. Ako mi ne budemo dali 100 posto od sebe na terenu, zato što uđemo u utakmicu i mislimo da ćemo lako pobijediti, bit će možda velikih problema. Eto vidiš, Vels je Andoru tek na kraju meča pobijedio sa 2:1. Znači, ako se ne pripremimo dobro i ne damo 100 posto od sebe bit će teško“, kaže vezni igrač reprezentacije BiH.

Postoji šansa

Nakon duela u Andori, BiH tri dana kasnije igra prijateljski duel sa Austrijom.

Do kraja kvalifikacija „Zmajevima“ preostaje još pet duela – domaći protiv Izraela 12. juna, gostovanje kod Belgije 3. septembra, potom slijede domaći susreti sa Andorom (6. septembar) i Velsom (10. oktobar), te meč 10. kola protiv Kipra 13. oktobra u Nikoziji.

Medunjanin ističe da, „sve dok traju kvalifikacije imamo šanse da prođemo dalje“.

„Iz grupe dalje idu tri ekipe. Mi bi najviše voljeli da budemo među te prve dvije ekipe koje idu direktno. Ako budemo treći, imamo opet dvije utakmice u baražu da se dokažemo, da se vratimo i da ne izgubimo ono što smo počeli tako što smo otišli na Svjetsko prvenstvo, da to ne bacimo u vodu i da odemo na Evropsko prvenstvo“, zaključio je.

Izvor: Al Jazeera