Baždarević za AJB: U Andoru po pobjedu

Piše: Ibrahim Sofić

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u subotu nastavlja kvalifikacije za plasman na Evropsko prvenstvo 2016. godine, čiji je domaćin Francuska. „Zmajevi“ gostuju autsajderu grupe, Andori, a ovo će ujedno biti i debi novog selektora bh. reprezentacije Mehmeda Baždarevića.

Nakon uspješnih kvalifikacija za prošlogodišnje Svjetsko prvenstvo u Brazilu i dobrih izdanja na brazilskim terenima, „Zmajevi“ su u četiri utakmice kvalifikacija za EURO osvojili tek dva boda, remiziravši protiv Velsa (0:0) i Belgije (1:1), dok su poraženi od Kipra (1:2) i Izraela (0:3).

Baždarevićevi izabranici imaju priliku protiv Andore popraviti dojam, kao i u prijateljskom duelu sa Austrijom, tri dana poslije u Beču. Pripremali su se u bazi u Zenici, a za Andoru putuju u četvrtak ujutro gdje će prije utakmice održati dva treninga.

Baždarević za Al Jazeeru ističe kako je veoma zadovoljan proteklim pripremama.

„Ja ne mogu drugo reći nego ono što sam vidio i doživio u Zenici. Ovo je moje prvo okupljanje i ne bih se zahvaljivao, međutim, igrači su mi pomogli da sve prođe baš onako kako smo zamislili. Prisutan je jedan profesionalan odnos, profesionalan rad, koji me je, još jednom da kažem, činio izuzetno zadovoljnim“, kaže on.

„Do sada je odrađeno sve onako kako smo zamislili, na nivou, bez problema zdravstvene prirode.“

Najteži dio posla

Za prvog čovjeka bh. tima, najvažniji dio okupljanja predstoji – meč sa Andorom.

„Sada je ostalo ono šta je najvažnije, a to je da se ide na pobjedu, da se igra dobro, da se igra angažovano, profesionalno sa puno želje. Svi znamo da je taj dio posla najteži, ali ono što sam vidio, pogotovo od ovih igrača koji su godinama tu u reprezentaciji… Njihov odnos, njihovo ponašanje bilo je izuzetno.“

Na njegovom spisku našlo se nekoliko novih igrača među „starosjediocima“, a svi su se pozvani igrači odazvali i stigli u Zenicu. Priliku za debi u državnom dresu u predstojeće dvije utakmice imaju golman Ratko Dujković (Zrinjski, BiH), Edin Cocalić (Mechelen, Belgija), te Milan Đurić iz italijanske Cesene.

Baždarević govori kako su igrači sa dužim stažem u reprezentaciji veoma dobro dočekali nova imena.

„Neću da idem previše u neku euforiju, ali sam izuzetno zadovoljan i sretan načinom kako su ‘stari’ dočekali ‘nove’. Tako da se od prvog dana počeo stvarati taj jedan ambijent i ja se nadam da će to biti potvrđeno u subotu, a i nadam se da će trajati još dugo u reprezentaciji.“

Znak za nastavak

Ono što bi moglo biti nezgodno za reprezentativce BiH je činjenica da teren stadiona Estadi Nacionala u Andora la Velli ima plastičnu podlogu.

„To nije malo nezgodno, već je izuzetno nezgodno“, komentariše Baždarević i dodaje:

„To su stvari za koje moramo dobro da se spremimo, dobro da razmišljamo. Možda poneki od naših igrača nikada nisu ni igrali na takvom terenu. Sada su to sve stvari koje hendikepiraju ekipu koja je, rekao bih, u startu bolja. Međutim, moramo biti spremni na sve, moramo biti profesionalci, a ako igrači budu kakvi su bili ove sedmice u Zenici i tako se ponašali u Andori, onda neće biti problema.“

Selektor „Zmajeva“ do kraja razgovora ostao je umjereni optimista i kada je upitan šta misli o šansama za plasman na EURO u Francusku.

„Vidjet ćemo sve nakon ove prve utakmice. To mora i može biti znak da su [igrači BiH] ozbiljni i da žele, odnosno da želimo da učinimo sve da ove kvalifikacije odradimo na najbolji način. Mi svi mislimo da je moguće da odemo u Francusku i učinit ćemo sve da tako bude.“

Izvor: Al Jazeera