Sacchi: Previše ‘obojenih’ u italijanskom nogometu

Arrigo Sacchi: Italija nema ni dostojanstva, ni ponosa, jer imamo previše stranaca koji igraju u ligama igrača mlađih od 20 godina (EPA)

Bivši trener AC Milana i nekadašnji selektor Italije Arrigo Sacchi izjavio je da u italijanskoj mladim klupskim pogonima “ima previše crnih igrača”, “previše stranaca” te da “Italija nema dostojanstva”, prenose svjetske agencije.

Sacchi, poznati nogometni stručnjak i inovator koji je pomogao “Rossonerima” da osvoje uzastopne naslove prvaka Evrope 1989. i 1990. godine, govorio je u ponedjeljak navečer na dodjeli nagrada Maestrelli u Pistoji.

Kako prenosi internetski portal lista La Gazzetta dello Sport, 68-godišnji trener iskoristio je ovu priliku za kritike velikog broja ne-Italijana koji igraju u nižim rangovima italijanskog nogometa.

“Italija nema ni dostojanstva, ni ponosa, jer imamo previše stranaca koji igraju u ligama igrača mlađih od 20 godina. U našim omladinskim pogonima ima previše crnaca”, izjavio je Sacchi, koji je nekada bio i direktor italijanske U21 reprezentacije.

Turnir u Viareggiju

Kazao je kako nije rasista, jer je u Milan doveo igrače poput Franka Rijkaarda, Holanđanina surinamskog porijekla.

No, ustvrdio je kako ima “previše obojenih igrača” u mladim italijanskim ekipama na poznatom turniru u Viareggiju.

“Ja svakako nisam rasista, što moja trenerska karijera demonstrira s Rijkaardom. No, pogledajte turnir u Viareggiju. Rekao bih da tamo ima previše ‘obojenih’ igrača, kao i u mladim ekipama u Italiji”, rekao je Sacchi.

Upitan da pojasni svoje tvrdnje, kazao je kako je pogrešno protumačen.

“Da li zaista mislite da sam rasist? Sve što sam rekao jeste da sam gledao utakmicu tima u kojem je bilo četvero ‘obojenih’ nogometaša. Moja historija govori za sebe, uvijek sam vodio timove s odličnim nogometašima svake boje kože i takvih sam doveo mnogo, bilo u Milan ili u Real Madrid.”

“Samo sam želio istači kako gubimo nacionalni ponos i identitet. Nemoguće je da naši klubovi imaju po 15 stranaca u svom timu”, dodao je Sacchi.

Osjetljiva tema

Mario Balotelli, Kevin-Prince Boateng i Kevin Constant su samo od neki od igrača koji su bili meta rasističkih provokacija navijača u proteklim sezonama Serie A, a tema je veoma osjetljiva.

Sacchijev posljednji angažman bio je prije 10 godina, kada je bio nogometni direktor u Real Madridu, a na San Siru je osvojio sedam trofeja.

Reprezentaciju Italije je vodio od 1991. do 1996. godine, a 1994. godine su “Azzurri” bili finalisti Svjetskog prvenstva u Sjedinjenim Američkim Državama, kada su poraženi od Brazila nakon izvođenja jedanaesteraca.

Izvor: Agencije