Armstrong kriv i za prevaru, zavjeru i krivokletstvo

Nakon doživotne suspenzije, Armstrong je ostao bez 75 miliona dolara, jer su ga napustili svi sponzori (EPA)

Bivši američki biciklist Lance Armstrong i vlasnik njegovih biciklističkih klubova, kompanija Tailwind Sports, proglašeni su krivim u sudskom sporu s kompanijom SCA Promotions i zbog toga će morati platiti novčanu kaznu u iznosu od 10 milijuna dolara, prenose agencije.

Sudski spor na jednom od sudova u Teksasu pokrenut je na tužbu kompanije SCA Promotions, koja je Armstrongu 2006. godine za osvajanje sedam titula na utrkama Tour de Francea.

Armstrong je proglašen krivim za krivokletstvo, prijevaru i zavjeru.

Rukovodstvo kompanije tvrdi da je Armstrong krio korištenje zabranjenih doping sredstava, zbog čega je kasnije suspendiran iz sporta i oduzete su mu sve ranije osvojene titule.

‘Teško je opisati štete’

SCA Promotions je Armstrongu isplatila oko 12 milijuna dolara bonusa za pobjede na Touru 2002. i 2003. godine, no odbila je isplatiti bonus za 2004. godinu zbog napisa u medijima koji su povezivali Armstronga s dopingom.

Kako je Armstrong više puta pod prisegom svjedočio kako “nikada u karijeri nije koristio nedopuštena sredstva”, SCA je 2006. pristala isplatiti bonus i za 2004. godinu.

No, nakon što je Armstrong 2013. godine javno priznao kako je ipak do pobjeda na Touru stizao uz pomoć dopinga, SCA je ponovno podigla tužbu protiv njega.

“Teško je opisati koliko je štete Lance Armstrong sa svojom mrežom laži nanio SCA-u, ali ovo je dobar početak ka popravljanju iste”, izjavio je predsjednik SCA-a Bob Hamman.

Armstrongov odvjetnik Tim Herman rekao je kako slučaj nije zaključen i najavio žalbu.

“Ovo je presedan. Niti jedan sud dosada nije otvorio slučaj koji je ranije bio zatvoren nagodbom. Bez obzira što za to nije bilo nikakve pravne osnove, Armstrong je ponudio SCA-u isplatiti 10 milijuna dolara kako bi se slučaj riješio, ali oni su to odbili”, kazao je Herman.

Napustili ga svi sponzori

Početkom 2013. godine, u emisiji voditeljice Oprah Winfrey, koja je prenošena uživo, Armstrong je priznao krivnju, ali da se ne osjeća prevarantom, nego bi sve, najvjerojatnije, opet ponovio.

Naveo je tada i kako je, nakon doživotne suspenzije, ostao bez 75 milijuna dolara, jer su ga napustili svi sponzori.

Imovina nekadašnjeg biciklističkog prvaka procijenjena je na 96 milijuna dolara.

Američka antidoping agencija optužila je Armstronga i njegov tim za vođenje “najsofisticiranijeg, najprofesionalnijeg i najuspješnijeg doping programa koji je svijet sporta vidio”.

Izvor: Agencije