Slovenska kompanija kupila Parmu za jedan euro

Klub je, zbog neisplaćivanja plata, prošlog mjeseca napustio i golgeter Antonio Cassano (Getty Images)

Nakon niza neuspješnih pokušaja da se riješi finansijska kriza u italijanskom nogometnom velikanu Parmi, klub je prodat za jedan euro slovenskoj kompaniji Mapi Group, prenosi agencija Anadolija.

Mapi Group je za preuzimanje kluba bivšim vlasnicima Tomassu Ghiradiju i albanskom biznismenu Rezartu Tachiju platio simbolični jedan euro, ali i preuzeo klub koji je ranije zapao u finansijsku i dužničku krizu.

Novi vlasnik Mapi Group se bavi consulting poslovima, a poznat je i po bliskoj saradnji s ruskim energetskim gigantom Gazpromom.

Parma je 90-tih godina prošlog stoljeća bila jedan od najboljih klubova u Italiji i u tom periodu su osvojili Kup pobjednika kupova, dva UEFA kupa, jedan Super kup, tri Kupa Italije i jedan Super kup Italije.

Odlazak Cassana

Novi predsjednik Parme Giampietro Manenti je kazao da su pregovori o preuzimanju Parme neuspješno vođeni i u oktobru prošle godine, ali da je tek sada postignut sporazum.

Ukazujući na vremensku ograničenost, on je istakao kako je cilj uprave kluba da do 16. februara konsolidira finansijsko poslovanje u klubu i poduzme niz koraka kako bi došlo do boljih rezultata u drugom dijelu sezone Serie A.

Parma se nalazi na dnu tabele italijanske Serie A, a zbog finansijskih dugovanja prema igračima, kažnjena je oduzimanjem jednog boda.

Klub je, zbog neisplaćivanja plata, prošlog mjeseca napustio i golgeter Antonio Cassano.

Izvor: Agencije