Freund pobjednik takmičenja skijaša skakača u Oberstdorfu

Prevc vodi i u ukupnom poretku Svjetskog kupa (EPA)

Nijemac Severin Freund pobjednik je takmičenja skijaša skakača u njemačkom Oberstdorfu, prve stanice 64. izdanja Novogodišnje turneje ‘Četiri skakaonice’.

Freund je nakon prve serije skokom od 126 metara držao peto mjesto, no u drugoj seriji je ‘poletio’ do 137,5 metara i izborio pobjedu.

Drugo mjesto osvojio je Austrijanac Michael Haybock (130 i 139 m) koji je nakon prve serije bio šesti, dok je treće mjesto osvojio Slovenac Peter Prevc sa skokovima od 129,5 i 130 metara.

Prevc, koji je vodeći u ukupnom poretku Svjetskog kupa, je bio u vodstvu nakon prve serije, no nije izdržao pritisak i skokom od 130 metara je pao na treću poziciju.

Bio je to prvi poraz slovenskog skakača nakon tri uzastopne pobjede u Svjetskom kupu.

Naredna stanica

Freund je prvi put u karijeri slavio na jednoj od postaja Novogodišnje turneje, bila je to ujedno i njegova treća pobjeda ove sezone, te 21. u karijeri.

U ukupnom poretku Svjetskog kupa vodi Slovenac Prevc sa 624 boda, na drugom mjestu je Freund sa 499 bodova, a treći je Norvežanin Kenneth Gangnes sa 410 bodova.

Iduća stanica Novogodišnje turneje je Garmisch-Partenkirchen 1. januara, a potom ‘karavana’ seli u Austriju.

Takmičenje u Innsbrucku je trećeg januara, a posljednja, četvrta stanica je Bischofshofen 6. januara.

Titulu pobjednika “Četiri skakaonice” iz prošle sezone brani Austrijanac Stefan Kraft.

Prva turneja održana je u sezoni 1952/53. kada je premijerni pobjednik bio Austrijanac Sepp Bradl.

Rekorderi po broju naslova ukupnog pobjednika turneje su Austrijanci, Nijemci i Finci s po 16 titula. Finac Janne Ahonen sa pet trijumfa najbolji je u povijesti osvajača “Četiri skakaonice”.

Izvor: Agencije