Mladi rukometaš AEK-a Haris Pleh: Iz goraždanskog rasadnika talenata

Talenat ovog Goraždanina prepoznat je i u reprezentaciji BIH (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Elma Geca

Goražde je oduvijek bilo prepoznatljivo kao grad rukometa, odličnih rukometnih predstava i rasadnik talenata iz kojeg su ponikli vrhunski treneri i poznati rukometaši. I danas u ovom gradu stasaju nove generacije koje pronalaze svoje mjesto na rukometnoj sceni u BiH ali i van njenih granica. Potvrđuje to i Haris Pleh, koji je ljubav prema ovom sportu naslijedio u porodici.

„Rukometom sam se počeo baviti od pete godine, dakle od malih nogu. Ljubav prema ovom sportu je u genima, dedo mi je bio poznati rukometaš bivšeg Radničkog iz Goražda, grada u kojem sam se rodio i kluba u kojem sam ponikao. Dedo Omer Ramiz Truco bio je jedan od boljih golmana u svoje vrijeme tako da mi je on jedini uzor u ovom sportu. Nastavio sam njegovim stopama  I trudim se sustići ga i jednog dana biti poput njega“, priča ovaj talentovani mladi Goraždanin koji danas brani boje grčkog AEK-a

„Već godinu dana nastupam za HC AEK Athens u Grčkoj i jako se dobro snalazim, nemam nikakvih problema. Do dolaska u AEK je došlo zahvaljujući mom bivšem suigraču iz Goražda Damiru Hodu, koji je također nastupao za ovaj klub i predložio me upravi kluba. S obzirom da je trener juniorske reprezentacije Grčke pomoćni trener AEK-a protiv kojeg sam igrao dva prijateljska susreta, to je sve bilo dovoljno za moj dolazak u ovaj klub. Na polusezoni ove godine uspjeli smo ostvariti plasman u finale KUP-a Grčke gdje smo nažalost izgubili od PAOK-a . Igrali smo i finale play off-a za prvaka Grčke gdje smo opet nažalost izgubili od ove ekipe.  Sve ono što sam tada na polusezoni pokazao bilo je dovoljno da izborim novi ugovor sa AEK-om i produžim ugovor na još godinu dana. Bilo je ponuda od raznih klubova na kraju sezone mada sam odlučio ostati u AEK-u jer sam se dobro uklopio i sretan sam što sam ostao. Biću tu još pola godine a onda ću najvjerovatnije mjenjati sredinu na kraju sezone“, kaže Haris.

Dodaje da u Grčkoj trenutno ima dosta rukometaša sa područja bivše Jugoslavije

„Najviše vremena provodim sa Davorinom Prskalom bivšim reprezentativcem BiH koji je ujedno i moj veliki prijatelj. Veliki je profesionalac i igrač. Moj klub ima velike ambicije u grčkom šapmionatu, dupla kruna, KUP i liga. U Evropi smo ispali ali posebnih ambicija nije bilo. Trenutno smo na dobrom putu , imamo malo problema oko uigravanja tima jer ekipa je nova, ostalo je šest igrača od prošle sezone a stiglo čak 14, tako da nam treba malo vremena“, navodi Pleh.

Prepoznat u reprezentaciji BiH

Talenat ovog Goraždanina prepoznat  je i u reprezentaciji BIH, na što je Haris i više nego ponosan i ima velika očekivanja u predstojećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

„Dobio sam poziv za U20 reprezentaciju BIH, a povjerenje selektora Jasmina Mrkonje imam neke tri zadnje godine koliko je ova reprezentacija zajedno i trudim se svakako to povjerenje opravdati svaki put. Poziv u reprezentaciju mi znači mnogo. To je san svakog sportiste i svakog igrača da nosi grb svoje zemlje kraj srca pa tako i moj . Već sam negdje to rekao, pješice sam spreman doći na svako okupljanje kada me selektor pozove i kada sam mu potreban. Sada nas očekuju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje će se održati u BiH tačnije u Brčkom od 8. do 10. aprila. Sastajemo se sa reprezentacijama Švedske, Norveške i Bjelorusije. Grupa je izrazito teška, ali mi imamo svoje šanse i adute. Mislim da ćemo imat osmog igrača na terenu a to će biti naši navijači sigurno. Vjerujem da će svaki od nas, što bi se reklo, ako treba na glavu za svaku loptu ići, da bi se plasirali na to veliko takmičenje“, optimističan je Haris kojem je neostvarena želja, obući dres A reprezentacije Bosne i Hercegovine.

„Obzirom da mi je tek 19 godina, moje je da radim i treniram naporno da bi dobio taj poziv. Vjerujem u sebe i iskreno se nadam da ću jednog dana to i ostvariti“, dodaje.

Predstojeće praznike Haris će provesti u rodnom gradu, sa porodicom i prijateljima koji su mu najveća podrška.

„Porodica mi znači sve, nedostaju mi mnogo. Posebno dva mlađa brata, Armin (15) i Mahir (8) koji su takođe veliki zaljubljenici rukometa. Armin trenutno nastupa za MRK Goražde i on je golman baš kao i ja, dok je Mahir isto u rukometu samo što on više voli da daje golove nego da ih brani. On trenira u RK Radnički iz Goražda a također, trenira ga moj bivši trener koji je meni mnogo pomogao u afirmaciji kao mladom igraču, gospodin Sulejman Fidahić. Sretan sam što će neko vrijeme provesti s njima a nakon praznika vraćam se klupskim obavezama jer nas čeka naporna polusezona u borbi za prvaka“, rekao je Haris Pleh.

Zlatna generacija

Nekadašnja rukometna škola RK Radnički bila je prepoznatljiva u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Zlatna generacija sportista: Koso, Jovičić, Savčić, Nerić, Rastoder, braća Hurić, proslavili su klub i grad na Drini. Omladinci Radničkog 1974.godine bili su prvaci Jugoslavije, što je i najveći uspjeh goraždanske rukometne škole. Igrači koji su ponikli u goraždanskoj rukometnoj školi, Enver Koso, Predrag Timko,Goran Nerić, Borko Jovičić, Milanko Savčić i Senjanin Maglajlija, nosili su dres reprezentacije Jugoslavije.

I u mlađim selekcijama reprezentacije bivše države bio je veliki broj omladinaca iz RK. Radnički. Tokom 70-ih godina, klub je dva puta igrao kvalifikacije za ulazak u Prvu saveznu ligu u Svetozarevu i Beogradu. Zbog nedostatka visokoobrazovane ustanove u Goraždu, mnogi igrači su nastavili školovanje i afirmaciju u drugim klubovima. Najveći rukometni uspjeh kao igrači dostigli su Enver Koso i Goran Nerić, učešćem na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine. Rukometni klub Radnički 1992. godine promijenio je naziv u Rukometni klub Goražde, a godinama poslije u gradu na Drini sa radom je počeo i klub koji nosi ime  Radnički.

Izvor: Al Jazeera