Barcelona u finalu klupskog Mundijala

Odgovornost je preuzela treća Barcina zvijezda Suarez, koji je postigao "hat-trick" i uveo klub u finale (AP)

Nogometaši evropskog prvaka plasirali su se u finale FIFA Svjetskog klupskog prvenstva, nakon što su u četvrtak u japanskoj Yokohami pobijedili kineski Guangzhou Evergrande s 3:0, a svi golovi su djelo urugvajskog napadača Luisa Suareza.

Španski tim se lako obračunao s azijskim prvakom, iako bez dvojice superzvijezda – povrijeđenog Neymara i Lea Messija, koji je neposredno prije utakmice morao u bolnicu zbog bubrežnih kamenaca.

Odgovornost je preuzela treća Barcina zvijezda Suarez, koji je postigao “hat-trick” (39, 50, 67 – penal) i uveo Barcelonu u finale.

Urugvajac je prvi gol postigao nakon udarca hrvatskog reprezentativca Ivana Rakitića, kojeg je kineski golman odbranio, ali nije uspio i Suarezov udarac iz blizine.

Robinho ostao na klupi

U 50. minuti Suarez je pogodio za 2:0, nakon sjajnog proigravanja Andresa Inieste, dok je treći gol pao nakon dosuđenog kaznenog udarca.

Zanimljivo je da trener Guangzhoua Luiz Felipe Scolari, uprkos zaostatku, u igru nije ubacio najveću zvijezdu i bivšeg igrača Reala, Brazilca Robinha.

Barcelonu u finalu 20. decembra čeka južnoamerički prvak River Plate, koji je u srijedu u polufinalu izbacio domaću Hiroshimu s 1:0.

Katalonski tim ima dva naslova interkontinentalnog prvaka, dok River Plate u nedjelju može postati prva ekipa iz Argentine kojoj je uspjelo osvojiti to takmičenje.

Izvor: Agencije