I Eurobasket 2017 u četiri države

Odluka FIBA-e nakon uspješnog EP-a 2015, koje je nepredviđeno održano u četiri države, Njemačkoj, Hrvatskoj, Litvaniji i Francuskoj (Arhiva)
Odluka FIBA-e nakon uspješnog EP-a 2015, koje je nepredviđeno održano u četiri države, Njemačkoj, Hrvatskoj, Litvaniji i Francuskoj (Arhiva)

Jubilarno 40. evropsko prvenstvo za košarkaše 2017. godine igrat će se, ponovo, u četiri države – Rumuniji, Finskoj, Izraelu i Turskoj, saopćila je u subotu FIBA Evropa.

Nakon uspješnog EP-a 2015. godine, koje je nepredviđeno održano u četiri države – Njemačkoj, Hrvatskoj, Litvaniji i Francuskoj – Evropska košarkaška federacija odlučila je ponoviti taj potez.

Grupna faza igrat će se u rumunskom Cluju, finskom Helsinkiju, izraelskom Tel Avivu i turskom Istanbulu.

Turska će, uz grupnu fazu, biti domaćin i završnice, koja će biti održana u Istanbulu, u dvoranama “Abdi Ipekci” i “Sinan Erdem”.

Odbor je donio odluku tokom sastanka u Minhenu, u Njemačkoj.

Poznato 11 učesnika

Na turniru će učestvovati 24 selekcije, a pored četiri domaćina, mjesto je već osiguralo sedam najboljih timova sa ovogodišnjeg EP-a – Španija, Litvanija, Francuska, Srbija, Grčka, Italija i Češka.

Turska će, nakon 1959. i 2001. godine, treći put biti domaćin Eurobasketa, Finska je bila organizator 1967. godine, a Rumuniji i Izraelu ovo će biti prvo domaćinstvo.

Finska će najbolje košarkaše Evrope ugostiti na 100. godišnjicu nezavisnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Eurobasket će biti odigran u pet gradova (Zagreb, Berlin, Riga, Montpellier, Lille), organizacija je koordinirana, očekuje se rekordna posjeta.

01 Sep 2015
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO