Virtualna stvarnost: Beskonačna ulaznica za utakmice

Samsung i Facebook nedavno su promovirali zajednički uređaj Samsung Gear VR, koga pokreće Oculus (AP)

Za virtualnu realnost se često kaže kako spada u sferu tvrdokornih ljubitelja videoigrica i ovisnika o tehnologiji. No, promocija lakšeg i jeftinijeg displeja koji se nosi na glavi poput naočala sugerira kako je ta tehnologija već spremna za izlazak na široko tržište. Najveće svjetske sportske lige spremaju se iskoristiti tu priliku „tešku“ više milijardi dolara.

Samsung i Facebook nedavno su promovirali zajednički uređaj Samsung Gear VR, koga pokreće Oculus.

Prvi je uređaj te vrste koji je napravljen za prosječnog korisnika i mogao bi stvoriti put za promjenu pravila igre za sportske organizacije koje se žele bolje povezati s navijačima – prijenos uživo utakmica u virtualnoj stvarnosti.

Nacionalna košarkaška asocijacija (NBA) veoma je glasna i otvorena o svojim interesima u tehnologiji. Najjača košarkaška liga svijeta provela je jedan od vlastitih pokusa proteklog oktobra, kada je u virtualnoj stvarnosti kreirala egzibicijsku utakmicu između Cleveland Cavaliersa i Miami Heata u Rio de Janeiru.

Potpredsjednik globalnih medija u NBA Jeff Marsilio kazao je kako je tada shvatio snagu te inovacije.

„To je bilo kao da je sudija pustio loptu koja se kotrlja blizu tebe i osjećaš da ti je na dohvat ruke. Taj tren je bilo otvaranje očiju“, kazao je Marsilio za Al Jazeeru.

Također, NBA je proveo druge testove na godišnjem All-Star Weekendu u februaru i tokom Ljetne lige u Las Vegasu prošlog jula. Marsilio predviđa povećanje aktivnosti tokom ove sezone.

Stidljivi pokušaji

I druga sportska tijela su također testirala novu tehnologiju, ali su stidljivi u tim pokušajima.

„Lige tretiraju ovo kao provjeru proizvoda kako bi vidjeli radi li to i hoće li se ljudima svidjeti. Trenutno tehnologiju ne razmatraju kao način za dotok novca“, izjavio je za Al Jazeeru Daniel Rascher, predsjednik konsultantske firme SportsEconomics.

Nacionalna hokejaška liga (NHL) prenosila je jednu utakmicu kroz virtualnu stvarnost ranije ove godine, no odbila je to komentirati jer navode da je proces „u ranim fazama“.

Iz Nacionalne lige američkog nogometa (NFL) kažu kako su se susreli s „vodećim kompanijama“ na tom polju i prate razvoj situacije kako bi vidjeli načine na koje se virtualna stvarnost u budućnosti može koristiti u NFL-u. Kako saznaje Al Jazeera, i američka bejzbol liga (MLB) također testira primjenu nove tehnologije.

Engleska Premier liga saopćila je kako ne koristi virtualnu stvarnost, ali da će podržati televizijske partnere ukoliko se odluče za „istraživanje tehnološkog razvoja“.

No, kalifornijska tehnološka firma koja se bavi virtualnom javnosti NextVR dobila je upite velikih sportskih organizacija iz SAD-a i Evrope, potvrdio je Al Jazeeri njen izvršni direktor Brad Allen.

„Apetit u sportskom svijetu je nevjerovatan. Svaka liga, svaki tim, svaki zvaničnik, svi žele razvijati virtualnu stvarnost. To je najnevjerovatnija stvar koju sam vidio u karijeri“, ističe Allen i dodaje kako sportske organizacije na taj način žele povećati navijačke baze i dodatno se povezati s navijačima koji žive na drugim kontinentima.

Praćenje utakmice uživo kroz virtualnu stvarnost uz pomoć uređaja kao što je Samsung Gear VR značajno pojačava iskustvo publike u poređenju s tehnologijama koje su dostupne, navodi Allen.

„Osjećate se kao da sjedite tamo, pored terena. Ako pogledate desno, vidjet ćete osobu pored vas. Ako pogledate gore, vidjet ćete semafor, a ka dolje – pod. To je najbolja stvar koja vam se može desiti, ako niste na utakmici u stvarnosti.“

Društvene mreže

Allen dodaje kako kompanije koje se bave virtualnom stvarnosti također traže načine da repliciraju društveni element praćenja utakmice s kolegama navijačima kako bi se prevazišla potencijalna izolacijska priroda uređaja koji se nose na glavi.

To bi mogao biti oblik integracije društvenih medija koji dozvoljava korisniku da se okrene ka specifičnom uglu ekrana i podijeli iskustvo s drugim korisnicima na društvenim medijima.

Osim povećanja umiješanosti navijača, virtualna stvarnost također bi mogla biti veoma profitabilna prilika za sportske lige i televizijske stanice.

Naprimjer, NBA bi mogla mjesta uz parket, koja koštaju 2.000 dolara, prodavati daleko više puta od kapaciteta arene i tako stvoriti „beskonačnu kartu“.

To je jedan od potencijalnih načina zarade koji je prepoznala investicijska banka Piper Jaffray u izvještaju objavljenom tokom maja.

Do 2025. godine tehnologija bi NBA ligi mogla donijeti više od pola milijarde dolara u dodatnim kartama i prihodima od reklama, ističe ta firma. Na sličan način bi NFL i engleska Premier liga mogli imati dodatak od 1,2 milijarde, odnosno 400 miliona dolara.

Analitičari te investicijske banke predviđaju kako bi već u maju naredne godine mogao biti dostupan prvi direktan prijenos kompletne NBA utakmice uz pomoć virtualne stvarnosti.

Marsilio nije potvrdio taj vremenski okvir, ali je istakao kako će NBA postajati sve aktivnija na tom polju.

„Istražujemo kako možemo iz eksperimentiranja preći u provođenje“, dodao je.

Nezamjenjivo iskustvo

Rascher iz SportsEconomicsa ističe kako će većina jačih sportskih organizacija biti spremna dati šansu virtualnoj stvarnosti.

„S ekonomske tačke gledanja, tehnologije će postati značajni poslovi s fiksnim troškovima. Kada se sve postavi na svoje mjesto, bit će veoma povoljno sportskim ligama usvojiti te tehnologije, a mnogi će im moći pristupiti za različite iznose. Bit će veoma unosno“, navodi.

Većina uređaja za virtualnu stvarnost koji se nose na glavi trebala bi biti u prodaji 2016. godine, a analitičari očekuju da sve počne u industriji videoigrica. Potom će se proširiti na film, muziku i svijet sporta.

No, koliko god zanimljiva i izuzetna virtualna stvarnost može biti, Marsilio smatra kako neće spriječiti navijače da odlaze na utakmice s prijateljima i porodicom, jer to iskustvo „ništa ne može zamijeniti“.

Izvor: Al Jazeera