Zlatna lopta: Ronaldo, Messi i Neymar finalisti

Messi, Neymar, Ronaldo: FIFA i France Football danas objavili finaliste (AP)

Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Portugal), Lionel Messi (Barcelona/Argentina) i Neymar (Barcelona/Brazil) ovogodišnji su finalisti  izbora za nagradu „Zlatna lopta“ (Ballon d'Or) Svjetske nogometne asocijacije i France Footballa, objavila je svjetska kuća nogometa i sportski magazin iz Francuske.

U konkurenciji nogometašica, trio koji se bori za nagradu su: Carli Lloyd (SAD/Houston Dash), Aya Miyama (Japan/Okayama Yunogo Belle) i Celia Šašić (Njemačka/1. FFC Frankfurt).

Na današnjoj ceremoniji objavljena su imena  finalista u kategorijama trenera kod nogometaša i kod nogometašica, a to su Pep Guardiola (Španija/Bayern Minhen), Luis Enrique Martinez (Španija/Barcelona) i Jorge Sampaoli (Argentina/reprezentacija Čilea) kod muškaraca, te Jill Ellis (SAD/ reprezentacija SAD-a), Mark Sampson (Vels/reprezentacija Engleske) i Norio Sasaki (Japan/reprezentacija Japana) u ženskom nogometu.

Najljepši gol godine

Svi finalisti su potvrđeni nakon procesa glasanja u kojem su učestvovali kapiteni i selektori muških i ženskih nogometnih reprezentacija 207 članica FIFA-e, kao i predstavnici međunarodnih medija koje su odabrali FIFA i France Football.

Također su objavljeni i finalisti za FIFA-inu nagradu Puskas za „najljepši gol godine“.

U konkurenciji su Alessandro Florenzi (Roma) i njegov gol protiv Barcelone 16. 9. 2015. u Ligi europskih prvaka, Wendell Lira (Atletico GO) i pogodak koji je zabilježio 11. 3. 2015. u brazilskom prvenstvu protiv Goianesije, te Messijev gol 30. 5. 2015. protiv Athletic Bilbaa u Copa del Reyu.

Sve nagrade će biti uručene u Cirihu 11. januara naredne godine.

Izvor: Agencije