Građani Hamburga odbili kandidaturu za Olimpijske igre

Potez građana Hamburga je druga odluka Nijemaca da ne budu domaćini Olimpijskih igara (EPA)

Stanovnici njemačkog grada Hamburga odbili su planove da se taj grad kandidira za Ljetne olimpijske igre 2024. godine i tako okončali projekt „težak“ više milijardi dolara.

Gotovo 52 posto od 650.000 glasača izjasnilo se protiv planova na nedjeljnom referendumu, pa njihova odluka znači da u konkurenciji za domaćinstvo ostaju američki Los Angeles, mađarska Budimpešta, italijanski Rim i francuski Pariz.

Izvršni direktor odbora za kandidaturu Nikolas Hill kazao je kako su organizatori „očekivali drugačiji ishod“ glasanja, no i da će poštovati rezultate referenduma.

„Rezultat nam je veoma jasan i moramo ga prihvatiti. Nema prostora za raspravu ili dodatno razmišljanje. To je to. To je ono što su oni [građani] htjeli“, kazao je za agenciju Reuters.

Potez građana Hamburga je druga odluka Nijemaca da ne budu domaćini OI.

Minhen je ranije odbio prijedloge za organizaciju Zimskih OI 2022. godine.

U oktobru je Olaf Scholz, gradonačelnik Hamburga, izjavio da bi Igre mogle koštati do 12,6 milijardi dolara, a više od 75 posto tog novca potjecalo bi od platiša poreza.

Povlačenje Hamburga desilo se nakon što su četiri od šest gradova odustali tokom kampanje za ZOI 2022, dok je Los Angeles, zbog novčanih problema, zamijenio Boston na mjestu američkog kandidata za LJOI 2024. godine.

„Grad [Hamburg] će također ostati bez investicije Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC) od gotovo 1,7 milijardi dolara namijenjenih uspjehu Igara, što je manje od 1,2 milijarde eura [1,27 milijardi dolara], koliko je Hamburg planirao investirati“, naveli su iz IOC-a.

Kritike zbog prošlosti

Različiti stavovi o potezu Hamburga bili su veoma vidljivi na Twitteru, gdje su Nijemci debatirali o posljedicama povlačenja, kako na Hamburg tako i na državu u cjelini.

Kritičari odluke smatraju kako je ishod referenduma propuštena prilika za grad, a oni koji je podržavaju ističu kako domaćinstvo OI ne bi pomoglo lokalnom stanovništvu.

Domaćinstvo olimpijskih igara u posljednje vrijeme sve više kritiziraju stanovnici koji žive u područjima gdje se takmičenja održavaju.

Trajna ekonomska vrijednost Igara je pod velikom pažnjom javnosti nakon navoda o napuštanju olimpijskih borilišta u Grčkoj poslije OI u Atini 2004. godine.

Neki analitičari navode kako je to takmičenje imalo značajnu ulogu u dužničkoj krizi koja je zamalo oborila ekonomiju Grčke.

Olimpijske igre 2016. godine u Rio de Janeiru razlog su kritika adresiranih na brazilsku vladu koja „čisti“ lokacije za nova zdanja tako što uništava sirotinjske favele.

Izvor: Al Jazeera i agencije