Bryant okončava karijeru na kraju sezone

Bryant u emotivnom pismu, koje je počeo s „Draga košarko“, između ostalog, pisao o ljubavi prema košarci koju je kao šestogodišnjak naslijedio od oca (AP)

Jedan od najboljih košarkaša u historiji Kobe Bryant saopćio je kako će na kraju sezone završiti karijeru. Legendarni as Los Angeles Lakersa (37) obavijestio je javnost kako se povlači na kraju sezone poslije 20 sezona u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu – NBA.

U emotivnom pismu, koje je počeo s „Draga košarko“, između ostalog, pisao je o ljubavi prema košarci koju je kao šestogodišnjak naslijedio od oca, također košarkaša, o usponima i padovima tokom karijere, velikoj želji da nastavi, ali da tijelo više ne može izdržati napore.

Bryant posljednjih godina ima velikih problema s povredama, a trenutno igra jednu od najlošijih sezona u karijeri, pošto bilježi 15,7 poena, uz očajan šut iz igre od 31 posto.

Godine 1996. izabran je za 13. pika na draftu od Charlotte Hornetsa, ali je odmah trejdovan u Lakerse, s kojima je osvojio pet NBA titula (dva puta bio MVP finala, jednom sezone) i postao najbolji strijelac u historiji kluba.

Poraz od Indijane

Trenutno je treći strijelac u historiji NBA lige, iza Kareema Abdul-Jabbara i Karla Malonea.

Bryant je 17 puta bio učesnik All-Stara, na kojem je četiri puta bio MVP. Sa selekcijom Sjedinjenih Američkih Država ima dva olimpijska zlata (Peking 2008, London 2012).

Njegovi Lakersi su sinoć još jednom poraženi, šesti put zaredom, i to sa 103:107 od Indiana Pacersa. Bryant je utakmicu završio s 13 poena i pogodio je tricu 11 sekundi do kraja, čime se njegova ekipa približila Pacersima na 104:103. No, Bryant je nakon toga promašio novi pokušaj za tricu. Lakersi sada imaju omjer pobjeda i poraza 2-14.

Paul George je predvodio Pacerse s ukupno 39 poena. Kod Lakersa je najefikasniji bio Jordan Clarkson s 22 poena i 10 skokova

Izvor: Agencije